- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Imperije na moru“: Ovo su najveći kruzer, brod, jahta i čamac na svetu /video, foto/

© Foto : YouTube/Mr Traveler, snimak sa ekranaMaketa kruzera "Ajkon of d siz"
Maketa kruzera Ajkon of d siz - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Svetskim morima uskoro bi trebalo da zaplovi najveći kruzer ikada napravljen. „Icon of the Seas“, kompanije „Rojal Karibijen“, dugačak je 365 metara, što je jednako dužini 35 autobusa, i težak je 250.800 tona, što je ekvivalent 10 Kipova slobode s postoljem, a imaće 20 paluba i kapacitet od 10.000 ljudi, uključujući 7.600 putnika.
Kad zaplovi karipskim vodama u januaru 2024, primiće oko 5.610 putnika i 2.350 članova posade.
Kruzer će sadržavati ogroman kompleks za zabavu - najveći svetski vodeni park na moru sa šest tobogana, sedam bazena i devet đakuzija i najviši vodopad na moru. Na brodu će se nalaziti i park pun drveća.
Ovaj kruzer je građen u brodogradilištu „Mejer Turku“, jednom od vodećih evropskih brodogradilišta u Turkuu u Finskoj.
Titulu najvećeg kruzera na svetu trenutno nosi još jedan brod u floti „Rojal Karibijena“ – „Wonder of the Seas“, koji je krenuo na svoje prvo putovanje prošle godine i malo je duži od 362 metra, sa 18 paluba za istraživanje.
Iz ove kompanije saopštavaju da je prodaja karata za krstarenje na novom kruzeru rekordna, iako do prve plovidbe ima još nekoliko meseci. Direktor „Rojal Karibijena“ Majkl Buli rekao je da se radi o „doslovno najuspešnijem lansiranju novog proizvoda“ koje su ikada imali.

Najveći brod na svetu

Najveći brod na svetu ipak nije kruzer, već se radi o kontejnerskom brodu.
„MSC Loreto“ prevozi kontejnere veličine kamiona, a ima kapacitet od 24.346 TEU, što znači da može da preveze24.346 pojedinačnih kontejnera i dugačak je 400 metara.
Kontejneri na ovim brodovima dizajnirani su tako da se lako prebacuju i glavni su način prevoza robe širom sveta.

Najduža jahta na svetu

Najduža jahta na svetu prilično je manja od kruzera i kontejnerskog broda. „Azam“ jejahta dugačka 180,65 metara, a brodogradilište koje ju je napravilo „Lirsen“, opisalo ju je kao luksuznu gigajahtu.
Jahta vredna više od 530 miliona evra u vlasništvu je emira Abu Dabija Muhameda bin Zajeda el Nahjana. Može da postigne brzinu od 30 čvorova, što se smatra neobičnim za jahtu te veličine, a pokreću je dve gasne turbine i dva dizel motora.

Najveći čamac

Najveći čamac na svetu ušao je u Ginisovu knjigu rekorda. Radi se o „Kambodži“ koja je 2019. godine oborila rekord za najduži zmajev čamac od 87,3 metra, što je gotovo ista dužina kao visina Kipa slobode.
Zmajev čamac je plovilo na ljudski pogon i potiče iz Kine. Savez omladinskih federacija Kambodže i uprava provincije Prey Veng u Kambodži izgradili su čamac koristeći tradicionalne metode. Izrezbaren je na tradicionalan način i na svakom kraju ima glavu zmaja, preneo je „Indeks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala