- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Kaknju uhapšeno 19 osoba, od kojih je 16 policijskih službenika

© AP Photo / Kemal SofticPolicija BiH
Policija BiH - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
U jutrošnjoj policijskoj akciji kodnog naziva Meta 2 uhapšeno je 16 policijaca iz Kaknja u BiH i još tri osobe, koje se sumnjiče za korupciju.
Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj i još tri osobe stavljeni su pod nadzor pripadnika Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u sklopu akcije u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije Meta 2, koja se sprovodi od ranih jutarnjih sati, potvrdio je portparol Uprave policije MUP-a ZDK Elvedin Fišek, prenela je Fena.
Akcija je rezultat višemesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK.

„Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih nam jedna koja nije policijski službenik, trenutno nije dostupna. Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika i trenutno se vrše pretresi na dvadeset lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišćeni kao dokazi u kaznenom postupku protiv dvadeset lica koja su meta ove akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila i prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj“, rekao je Fišek.

Sve osobe koje su meta ove akcije sumnjiče se za krivična dela „udruživanje radi činjenja krivičnih dela“ u vezi s kaznenim delima „zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ te kaznenih dela „uzimanje dara i drugih oblika koristi“, „odavanje službene tajne“, „neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“i „teška krađa“.
Akcija i pretresi se realiziraju po naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi deluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji s policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Po okončanju pretresa, uhapšeni će biti sprovedeni na dalju kriminalističku obradu u Upravu policije MUP-a ZDK te nakon toga, uz izveštaje, dalje na postupanje Tužilaštvu ZDK.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala