- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Snažna oluja u Austriji, evakuisan predsednik, vetar nosio krovove kuća: Nevreme ide ka Srbiji

CC0 / Pexels/Johannes Plenio / Olujni oblaci
Olujni oblaci - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Jako grmljavinsko nevreme zahvatilo je u poslepodnevnim satima južnu Austriju i preko Slovenije premešta se prema Hrvatskoj. Prema najavama meteorologa, olujno nevreme stići će i u Srbiju, sutra popodne.
Kako javljaju austrijski mediji, najgore je bilo u Tirolu, gde je snažan vetar nosio krovove kuća.
Na pojedinim stanicama u Austriji udari vetra dostizali su između 100 i 160 kilometara na sat.
Prolom oblaka pogodio je i voz koji je vozio u smeru Vorarlberga. Zbog nestanka struje voz trenutno stoji, a putnici su morali da budu evakuisani. Među njima je bio i austrijski predsednik Aleksander Van der Belen, javljaju austrisjki mediji. On je putovanje nešto kasnije nastavio automobilom, a hitna pomoć je smirivala putnike i snabdevala ih vodom.
U nekim mestima ljudi su ostali bez struje, a mnogi planinari su ostali zarobljeni u planinama. Angažovane su stotine vatrogasaca, a zabeleženo je više od 500 intervencija, uglavnom zbog srušenih stabala. Za sada nema podataka o povređenima, prenose austrijski mediji.

Upozorenje građanima

Ovaj snažni olujni sistem već je počeo da se premešta na Sloveniju, javlja 24ur. Uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je sve koji borave na otvorenom da se što pre povuku na sigurno.
„Moli se svi koji borave na otvorenom da se što pre, posebno od 18 do 21 sat, povuku u sigurno sklonište, daleko od objektivnih opasnosti“, upozorava Uprava za zaštitu i spašavanje.
Za ovo razdoblje je izdan najviši (crveni) stepen upozorenja za severozapadne i severoistočne krajeve Slovenije.
„Jake oluje mogu se proširiti i na druge delove zemlje“, napisala je Agencija za okolinu.
Hrvatski mediji prenose da bi nevreme iz Slovenije trebalo tokom večeri stići i u delove Hrvatske. Narandžasti alarm zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena na snazi je za zagrebačko i karlovačko područje, a žuti alarm za Slavoniju i gorje.
„Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu napraviti veliku štetu“, upozorava civilna zaštita.

Oluja stiže i u Srbiju

Prema najavama meteorologa, oluja neće zaobići ni našu zemlju.
„U sredu posle podne i u noći ka četvrtku nad severozapadnim, severnim, a zatim i istočnim delovima Hrvatske, zapadom i severom BiH, Vojvodinom, severozapadom Srbije, severom Šumadije i severoistokom Srbije vrlo nestabilno uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode“, navodi se u prognozi.
„Ponovo će biti povoljnih parametara za razvijanje superćelijskih oluja ali ćemo tek u sredu moći imati detaljnu procenu te opasnosti. Uz nestabilnosti vetar na kratko orkanski severozapadni dok će uslediti i jače osveženje. U četvrtak će biti pretežno sunčano i prijatnije vreme uz ređu pojavu pljuskova ponegde nad središnjim i istočnim delom regiona. Dnevni maksimum od 26 do 31 stepen Celzijusa, na jugu oko 33 stepna Celzijusa“, precizirali su.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala