- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: UN zatvaraju oči na terorističke napade Kijeva

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZgrada UN u Njujorku
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš preferira ukrajinski deo sporazuma o žitu, đubrivu i hrani i nastavlja da ignoriše diverzije Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Od dva sporazuma potpisana u Istanbulu pre godinu dana – Crnomorska inicijativa i memorandum Rusije i UN o normalizaciji domaćeg izvoza poljoprivrednih proizvoda – generalni sekretar daje jasnu prednost ukrajinskom delu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Ministarstvo spoljnih poslova je takođe istaklo da se u podnesku generalnog sekretara UN čini da je izvoz 32 miliona tona ukrajinskog žita morskim putem – uglavnom stočnog kukuruza i u razvijene zemlje – spasao svet od gladi.
„Što se tiče ruskog izvoza žitarica, najviše pšenice, koja se šalje u zemlje Azije (60 odsto) i Afrike (30 odsto), kao i đubrivo, Sekretarijata UN, po svemu sudeći, njega baš briga“, dodaje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo je takođe saopštilo da je Gutereš „protivno svim zakonima o diplomatskoj prepisci, objavio svoju ličnu poruku, upućenu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu”.
„U zaključku, važno je obratiti posebnu pažnju na to kako generalni sekretar UN i njegovo osoblje iznova i iznova zatvaraju oči pred terorističkim napadima i diverzijama Kijeva“, dodaje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Pod maskom humanitarnog koridora i u okviru crnomorske inicijative, Kijev je „stalno pokušavao da izvede napade na ruske civilne i vojne objekte, suštinski kršeći slovo i duh sporazuma“, navodi se u saopštenju ministarstva.
„Još jedan takav teroristički napad na Krimski most, u kojem su dve osobe poginule, a maloletna devojčica povređena, dogodio se 17. jula. Međutim, Sekretarijat UN nije našao ni reči saučešća u vezi s tim“, napominje Ministarstvo.
Sedište Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
RUSIJA
Gutereš objasnio šta je Putinu ponudio pre raskida sporazuma o žitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala