- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Retki fenomen dogodiće se danas na Suncu i pogodiće Zemlju

CC0 / Pixabay / Sunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Izbacivanje koronalne mase 'kanibala' pogodiće Zemlju u utorak i potencijalno izazvati geomagnetnu oluju.
Centar za predviđanje vremena u svemiru američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) simulirao je sudar između "kanibalskog" izbacivanja koronalne mase (CME) i Zemlje.
Očekuje se da će bi se taj sudar mogao desiti 18. jula, što bi potencijalno moglo izazvati značajnu geomagnetnu oluju. Jedinstveni CME je rezultat izbacivanja dve koronalne mase koje se spajaju u masivni oblak magnetizovane plazme.
CME (koronalno izbacivanje mase Sunca) su oblaci sunčevog zračenja i magnetizovane plazme koji se brzo kreću i koji mogu izazvati poremećaje u magnetnom polju Zemlje kada se sudare sa našom planetom. Ovi poremećaji mogu dovesti do delimičnog prestanka radijskih talasa i pojave živopisnih aurora.
Kanibalski CME nastaje kada drugi, brži CME sustigne početni CME, proguta ga i stvori jedan, veći talas plazme. U ovom slučaju, sudar je rezultat iznenadne "mračne erupcije" i još jednog CME koji potiče iz različitih sunčevih pega.
Iako su pojedinačni CME umerene jačine, njihova kombinovana veličina i brzina povećavaju verovatnoću značajne geomagnetne oluje, potencijalno klasifikovane kao poremećaj nivoa G1 ili G2 — najviše klase za geomagnetnu oluju.
CME kanibala su retki fenomeni, koji zahtevaju specifično poravnanje i brzine uzastopnih CME. Međutim, poslednjih godina bilo je nekoliko slučajeva kanibalskih CME, uključujući jedan u novembru 2021. koji je izazvao veliku geomagnetnu oluju.
Pojava kanibalskih CME sugeriše da se približava solarni maksimum, vrhunac Sunčevog približno 11-godišnjeg solarnog ciklusa.
Tokom ovog perioda, solarna aktivnost se intenzivira, što dovodi do više sunčevih pega i sunčevih baklji.
Iako je prvobitno predviđen za 2025. kao slab solarni maksimum, nedavni izveštaji sugerišu da bi kraj trenutne faze mogao doći ranije i biti moćniji nego što se očekivalo.
Zemlja je ove godine već iskusila pet geomagnetnih oluja G1 ili G2, uključujući i najsnažniju oluju u više od šest godina. Ove oluje su podigle temperaturu termosfere - drugog najvišeg sloja Zemljine atmosfere, na najviši nivo u više od dve decenije. Pored toga, broj sunčevih pega je u stalnom porastu, dostižući najveći ukupan broj u skoro 21 godinu u junu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala