- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska neće otvarati tržište za ukrajinsko žito

© AP Photo / Andrew KravchenkoUtovar pšenice u luci Izmail u Ukrajini
Utovar pšenice u luci Izmail u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Poljska neće otvarati svoje tržište za ukrajinsko žito posle prekida prehrambenog sporazuma, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki novinarima u Briselu.
„Verovatno ćemo biti veoma oštri kada je u pitanju zaštita poljskog tržišta. Već duže vreme skrećem pažnju Evropskoj komisiji na potrebu izgradnje infrastrukture“, rekao je Moravjecki odgovarajući na pitanje o posledicama prekida prehrambenog sporazuma.
„To je zadatak za Evropsku komisiju i američku administraciju da razviju odgovarajuće mehanizme za izvoz ukrajinskog žita. Možemo da igramo konstruktivnu ulogu, ali nećemo biti primorani da otvaramo svoje tržište na štetu interesa poljskih farmera“, dodao je poljski premijer.
On je, pri tome, naveo da je Poljska spremna da obezbeđuje tranzit ukrajinskog žita.
Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula. U ponedeljak je Rusija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Rusija će se odmah vratiti implementaciji inicijative čim njen ruski deo bude ispunjen, rekao je Peskov u ponedeljak. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se Kijev nada da će nastaviti sa isporukama žita preko Crnog mora bez učešća Rusije, a Kijev čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
RUSIJA
Kijev želi da nastavi isporuke žita; Moskva: Naša odluka je definitivna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala