- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evro nikad nije bio jači od dolara za poslednjih godinu i po dana – ko zbog toga treba da se raduje

CC0 / Pixabay / Dolari i evri
Dolari i evri - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Na svetskim tržištima kurs evra prema dolaru prošle nedelje je skočio više od dva odsto, na najviše nivoe u poslednjih 16 meseci jer inflacija u SAD popušta, pa investitori očekuju da će američki Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata.
Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prošle nedelje 2,3 odsto, na 99,96 bodova, blizu najnižeg nivoau 15 meseci.
Pritom je kurs dolara prema evropskoj valuti skliznuo 2,4 odsto, pa je cena evra dosegla 1,1227 dolara, a u jednom trenutku i 1,1245 dolara, na najviši nivo u poslednjih 16 meseci. Cena dolara pala je i prema japanskoj valuti, za 2,4 odsto, na 138,80 jena.
Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji pokazuju da inflacija u SAD popušta. Između ostalog, prošle nedelje je objavljeno da su potrošačke cene u junu porasle 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok su na godišnjem nivou porasle 3,0odsto, najmanje od početka 2021. godine.
Objavljeno je i da su proizvođačke cene u junu porasle samo 0,1 odsto na godišnjem nivou što je njihov najblaži rast još od polovine 2020. godine.

Kraj povećanji kamata u SAD?

To su bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uverenje investitora da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.
Na sednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na privredu i inflaciju. Nekoliko zvaničnika Feda poručilo je da će biti potrebno dodatno povećanjekamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.
Na tržištu novca procenjuje se da postoji više od 90 odsto izgleda da će Fed na sednici u julu dodatno povećati kamate za 0,25 procentnih poena. Ali, većina analitičara smatra i da će to biti poslednje povećanje u ovoj godini.
Zbog svega toga, dolarov indeks je prošle nedelje zabeležio prošle nedelje najveći sedmičnipad u ovoj godini. S druge strane, evro je snažno ojačao jer se očekuje da će se smanjiti razlika između kamatnih stopa u SAD i evrozoni, preneo je „Poslovni dnevnik“.
Naime, analitičari smatraju da će Evropska centralna banka, za razliku od Feda, nastaviti s povećanjem kamata jer se inflacija u evrozoni, premda popušta, i dalje kreće na visokim nivoima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala