- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik najavio predlog zakona za proglašenje neprijatelja Republike Srpske

© Sputnik / Dejan SimićProslava Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020.
Proslava Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09.01.2020. - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u narednim danima predložiti uvođenje zakona kojim će biti stvoreno pravo za proglašavanje neprijatelja Republike Srpske da bi, kako je naveo, bili zapisani u istoriji kao neprijatelji srpskog naroda, Srpske i Ustava BiH.
"Sve su strane sudije bile protiv Ustava BiH. Sve je besmisleno ukoliko Republika Srpska izgubi imovinu", rekao je Dodik i istakao da neće dopustiti narušavanje prava Srpske, te da je njegova odgovornost da štiti budućnost Republike.
Dodik je rekao da je u BiH na sceni kontinuirano političko sukobljavanje na pitanjima koja neko ko se bori za suverenu BiH ne bi trebalo da postavlja jer nema suverene zemlje ako u njoj odlučuju stranci nego se to zove, po svim teorijama, protektorat.
"Mi nismo spremni na taj način da ovđe egzistiramo. Republika Srpska čim dođe u poziciju da se podigne, razvije ili da napravimo novi iskorak u razvoju, istog trenutka se nađu međunarodne aktivnosti koje to sprečavaju. Intervencionizam se u sprečavanju Srpske da napravi iskorak, pojavljuje dugi niz godina. Poslednja karika jeste priča o imovini. Da bi sprečili Republiku da napravi iskorak, onda se pokušava produkovati problem oko imovine", istakao je Dodik, prenela je RTRS.
Onda je tu kaže, i Ustavni sud, lažni visoki predstavnik i naravno ovi iz Sarajeva koji su servilni u pogledu toga da naprave unitarnu BiH.
"To je sinhronizovani napor koji čine stranci i deo podaničkog političkog Sarajeva koji idu za tim da tu smetnju, po njima, koja se zove Republika Srpska, ako ne mogu da je ukinu, onda da je do te mere obesmisle da ona sama će sebe ugasiti", rekao je Dodik.

Srbima ne može biti nametnuta priča o Srebrenici

Dodik je rekao da Srbima ne može biti nametnuta priča o Srebrenici, gde se dogodio težak zločin i naglasio da Bošnjaci pokušavaju od toga da naprave mit u kojem bi trebalo osuditi Srbe.
"Ne možete nas naterati da prihvatimo vaša tumačenja. U Podrinju ste ubili 3.400 Srba. Nijedna haška presuda ne govori da je u Srebrenici stradalo više od 4.100 Bošnjaka, a oni uporno govore o 8.500 žrtava, što niko nije dokazao", rekako je Dodik novinarima u Banjaluci.
Prema njegovim rečima, postoje dokazi da je živo više od 120 Bošnjaka čija su imena na tablama žrtava, te da je jedna žena tražila da posmrtne ostatke njenog muža izmeste iz Potočara i sahrane na mestu na kojem je poginuo.
Naglalsio je da Bošnjaci ne žele da vide srpsko stradanje i ukazao da se pravi razlika između crnih i belih marama - da crne nemaju pravo na bol, a bele imaju.
Dodik je naglasio da je u Americi 15 godina slobodno živela Elfeta Veselji, koja je svirepo ubila malog Slobodana Stojanovića (12) iz Zvornika.
"Svi su znali da ona postoji, ali niko od muslimana nije potegao nijedan korak da tu ženu privede pravdi", ukazao je Dodik.
Istakao je da Bošnjaci tvrde da nije počinjen zločin nad Srbima i na slobodi drže ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića - ne žele da ga osude ni u Hagu, ni u BiH.
"A, onda je on počeo javno da orgija, što je dokaz njegove želje da se vrati u politiku", naglasio je Dodik.
Govoreći o poslednjim ratnohuškačkim Orićevim izjavama, Dodik je naveo da niko ništa nije bolje ni očekivao od čoveka koji je ubio sudiju Slobodana Ilića i za to nije odgovarao i koji je komandovao svirepim ubistvima Srba na prostoru Podrinja.
Ukazao je i da je ostala činjenica da su mnogi koji je trebalo da svedoče u Orićevom predmetu eliminisani ili nestali, te da se namerno čeka da vreme učini svoje.
"Bošnjaci nemaju mit oko koga mogu da se okupe, te pokušavaju da to naprave od Srebrenice u kome bi trebalo da se osude Srbi. Da, tamo se desio težak ratni zločin u kome je stradalo mnogo nevinih ljudi, ali je isto tako bilo mnogo nevinih žrtava na strani Srba. Razlika je u interpretaciji - srpske žrtve su nebitne za međunarodni faktor, a bošnjačke se veličaju", kazao je Dodik, prenela je Srna.
On smatra da je to deo potrebe da Amerikanci opravdaju svoja zlodela koja su činili u Srpskoj tokom rata, bacajući bombe sa osiromašenim uranijumom na Srbe.
"Za sve što se desilo u Srebrenici odgovarala je srpska strana, za razliku od muslimanske, na kojoj niko nije osuđen za zločine", naveo je Dodik.
Spreman je, kazao je, da se pokloni svakoj žrtvi, ali ne i da prihvati nametnute krivice i političke odgovornosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala