- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodna haubica 2S19 msta s ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD neće blokirati Crno more; Eksplozije u Odesi

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 509. Ruske snage odbile su napad dronovima na Sevastopolj. U napadu nije bilo štete ni žrtava. Poslednji brod prema prehrambenom sporazumu isplovio je iz luke Odese. Ruske snage uništile su ukrajinske pešadijske grupe koje su pokušale da izvrše napad u zaporoškom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:25 17.07.2023
Zelenski: Sa Guterešom razgovarano o obnovi isporuka Crnim morem
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i da su se dogovorili da će raditi na obnovi isporuka namirnica Crnim morem.
„Razgovarao sam sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i rekao da je neophodno da se Crnomorska inicijativa sačuva. Dogovorili smo se da zajedno radimo sa odgovornim državama kako bismo obnovili proizvodnu bezbednost i snabdevanje namirnicama Crnim morem“, napisao je Zelenski na Telegramu.
22:49 17.07.2023
Rusija je zatražila sednicu SB UN o progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Sednica je zakazana za 26. jul.
22:38 17.07.2023
Sjedinjene Države ne veruju da njihove isporuke oružja kijevskim vlastima produžavaju sukob u Ukrajini, saopštila je stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.
"Pružamo i nastavićemo da pružamo humanitarnu pomoć i podršku u sferibezbednosti. Naše ruske kolege kažu da je ta podrška na neki način razlog zašto se ovaj rat nastavlja. Podrška u sferi bezbednosti, uključujući i isporuke oružja koje obezbeđuju SAD i više od 50 drugih zemalja namenjeno je samoodbrani Ukrajine", rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN.
22:25 17.07.2023
Eksplozije odjekuju u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.
21:29 17.07.2023
SAD ne razmatraju mogućnost vojne blokade Crnog mora zbog suspenzije sporazuma o žitu, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi. Oni ne razmatraju ni mogućnost ublažavanja sankcija Rusiji zarad njenog povratka sporazumu.
On je istakao da Vašington ne vidi da je teroristički napad na Krimski most uticao na vojne mogućnosti Rusije.
Istovremeno, SAD nisu spremne da pripišu odgovornost za napad na Krimski most bilo kojoj strani u konfliktu u Ukrajini.
21:13 17.07.2023
Ako zapadne zemlje toliko žele da sporazum o žitu ostane na snazi, mogle bi da daju novac za obnovu cevovoda za amonijak Toljati-Odesa na teritoriji Ukrajine kako bi se ispunili ruski uslovi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Ako Zapad kaže da je za njih ovo (očuvanje crnomorske inicijative) od suštinskog značaja, oni mogu da daju novac i obnove cevovod za amonijak“, rekla je Zaharova jutjub-kanalu "Solovjov lajv".
Ona je naglasila da bi zapadne zemlje mogle da izdvoje novac za njegovu obnovu iz sume koje troše na snabdevanje Kijeva oružjem.
20:59 17.07.2023
20:56 17.07.2023
Ruske trupe osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probiju u oblast Vremevskog vistupa, napisao je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.
„Što se tiče situacije na zaporoškom pravcu: situacija ostaje stabilno napeta, neprijatelj je koncentrisao snage na obnavljanju borbene sposobnosti. Na pravcu Vremevskog, neprijatelj je pokušao da probije našu odbranu, ali nije postigao uspeh“, napisao je on.
20:49 17.07.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi u vezi sa terorističkim napadom na Krimski most da je na Kijevu da odluči kako će voditi vojne operacije.
„Naravno, Ukrajina mora da odluči kako će voditi ovaj rat u odbrani svoje teritorije, svog naroda i svoje slobode“, rekao je Blinken novinarima.
20:29 17.07.2023
SAD insistiraju da se sporazum o žitu produži što je pre moguće, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.
"Ovo nije trebalo da se desi i (sporazum) treba da bude obnovljen što je pre moguće. Nadam se da sve zemlje veoma pažljivo prate ovaj proces", rekao je Blinken odgovarajući na pitanja novinara u Stejt departmentu.
On je takođe izrazio uverenje da Ruska Federacija nije imala nijedan argument u prilog odluke da ne pristane na produženje ovog sporazuma.
Istovremeno, prema njegovim rečima, Zapad i Kijev će razmotriti opcije za izvoz hrane iz Ukrajine na svetska tržišta u vezi sa povlačenjem Ruske Federacije iz sporazuma o žitu.
20:23 17.07.2023
19:53 17.07.2023
Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se 18. jula sa izaslanikom rimskog pape kardinalom Mateom Zupijem, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, piše Politiko, pozivajući se na izvor.
Sagovornik lista je rekao da će Bajden sa Zupijem razgovarati o pitanjima vezanim za ukrajinsku decu u Ruskoj Federaciji.
Vatikan je saopštio da će Zupi provesti tri dana u Vašingtonu. U saopštenju se navodi da je cilj kardinala „promovisanje mira u Ukrajini“.
Ranije ove godine Zupi je već posetio Kijev i Moskvu. Nakon kardinalove posete Rusiji, Vatikan je saopštio da se papa upoznao sa rezultatima putovanja i da razmatra dalje inicijative o Ukrajini.
18:21 17.07.2023
„Ruska vojska je krenula u veliku ofanzivu u kupjanskom pravcu“, saopštio je komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Siriski.
Prema njegovim rečima, ruska grupa je sebi postavila za cilj poraz Oružanih snaga Ukrajine u Kupjanskoj oblasti i nastavak ofanzive u dubinu ukrajinskih borbenih redova.
Da bi zaustavile ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga u oblasti Artjomovska, Oružanih snaga Rusije aktivno upućuju dodatne snage i sredstva na ovaj pravac, čiju osnovu čine jedinice Vazdušno-desantnih snaga.
15:36 17.07.2023
U Braginskom okrugu Gomeljske oblasti presretnut je dron, koji je prešao granicu sa teritorije Ukrajine, saopštio je Državni granični komitet Belorusije na svom telegram kanalu.
„Uz pomoć dronova izvršeno je izviđanje pogranične teritorije Republike Belorusije“, navodi se u tekstu.
Graničari, koji su se nalazili na graničnom delu kod reke Dnjepar, sistemom za radioelektronsku borbu su spustili dron na vodu.
14:44 17.07.2023
Ukrajina krši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima vrbujući plaćenike preko svojih ambasada u inostranstvu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Aktivnosti ukrajinskih ambasada u jednom broju država koje vrbuju državljane ovih država i strance za učešće u borbenim dejstvima protiv Rusije, grubo krše odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“, napisala je Zaharova, odgovarajući na pitanje časopisa „Međunarodni poslovi“.
Ona je istakla da se ovim postupcima krše zakoni nekih država, jer je u mnogima vrbovanje plaćenika kažnjivo zakonom.
Zaharova je dodala da su pokušaji Rusije da skrene pažnju na ovu okolnost bili neuspešni.
14:33 17.07.2023
13:49 17.07.2023
Ne može se isključiti da je teroristički akt na Krimski most ponovo bio izveden pod maskom prehrambenog bezbednosnog koridora, izjavio je na svom Telegram kanalu predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin.
13:37 17.07.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana;
U pravcu Krasnog Limana sprečena su dejstva dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva za vojnu tehniku operativno-taktičke grupe „Liman“ na području Kramatorska u DNR;
Oružane snage Ukrajine u pravcu Krasnog Limana izgubile su gotovo 60 vojnika i artiljerijski sistem M777;
Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 240 vojnika i samohodni top „paladin“ američke proizvodnje;
Ruske snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na području Male Tokmačke u Zaporoškoj oblasti;
Ruska sredstva PVO tokom prethodnog dana presrela su tri krstareće rakete „storm šedou“ i tri projektila višecevnog raketnog sistema „hajmarsa“;
Ruski vojnici odbili su u pravcu Donjecka 13 napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući u oblasti Belogorovke i Marjinke u DNR;
Oružane snage Rusije uništile su skladište municije ukrajinske vojske pored Novojegorovke u LNR, Kramatorska i Vodjanog u DNR;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana u pravcu Donjecka gotovo 320 vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su u pravcu Hersona gotovo 40 vojnika i samohodni top „akacija“ ukrajinske vojske,
Oružane snage Rusije uništile su gotovo 35 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska.
13:31 17.07.2023
Američki komercijalni satelit „WorldView 2“ kompanije „Maksar“ snimao je Krimski most dva puta u poslednjih mesec dana, uključujući i prošle nedelje, sledi iz podataka na sajtu kompanije.
Na portalu je objavljena karta regiona, a sami snimci su datirani na 20. jun i 12. jul.
13:07 17.07.2023
Ruski izvoznici će, bez obzira na prehrambeni sporazum, nastaviti da ispunjavaju sve ugovorne obaveze, navodi se u saopštenju Saveza izvoznika žitarica objavljenom na Telegramu.
„Ruski izvoznici žitarica potvrđuju svoju posvećenost borbi protiv gladi u svetu. Rusija je najveći dobavljač pšenice na svetsko tržište. Veoma cenimo poverenje svojih klijenata i planiramo da nastavimo da ih snabdevamo ruskim žitom po konkurentnim cenama, bez obzira na dešavanja oko prehrambenog sporazuma“, navodi se u saopštenju.
Takođe se naglašava da će „sve ugovorne obaveze ruskih izvoznika žitarica biti ispunjene“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala