https://lat.sputnikportal.rs/20230717/previse-je-razloga-da-jedemo-lubenicu---naucnici-otkrili-nove-koristi-od-ovog-povrca-1158686838.html
Previše je razloga da jedemo lubenicu - naučnici otkrili nove koristi od ovog povrća
Previše je razloga da jedemo lubenicu - naučnici otkrili nove koristi od ovog povrća
Sputnik Srbija
Dve nove studije istraživale su odnos između konzumacije lubenice i poboljšanih prehrambenih navika kod dece i odraslih, kao i uticaj soka od lubenice na... 17.07.2023, Sputnik Srbija
2023-07-17T23:00+0200
2023-07-17T23:00+0200
2023-07-17T23:00+0200
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/07/11/1158687221_0:64:1281:784_1920x0_80_0_0_9297231c14354433a66ff8ca45cd8398.jpg
Osim što je ovo omiljeno povrće puno ukusa i hranljivih sastojaka, nova istraživanja su dodatno rasvetlila njegovu ulogu u poboljšanju kvaliteta ishrane i zdravlja srca, javlja SciTechDaily.Studija objavljena u časopisu „Nutrients“ kaže da lubenica može da poboljša apsorpciju hranljivih sastojaka i opšti kvalitet ishrane kod dece i odraslih. To se istraživanje zasniva na analizi podataka, a otkrilo je da je ukupan kvalitet ishrane značajno bolji kod osoba koje su konzumirale lubenicu u odnosu na one koje nisu.Prema studiji, konzumenti lubenice su imali veći unos dijetalnih vlakana, magnezijuma, kalijuma, vitamina C i vitamina A, kao i likopena i drugih karotenoida, a manji unos dodatih šećera i ukupnih zasićenih masnih kiselina. Autor studije Kristen Fulgoni predstaviće rezultate na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu koji će se održati od 22. do 25. jula u Bostonu.Uz tu studiju objavljena je još jedna koja se nadovezuje na prethodni rad kako bi pokazala da dodatak soka od lubenice štiti vaskularnu funkciju tokom hiperglikemije.Radi se o unakrsnom ispitivanju za testiranje učinaka dve nedelje svakodnevnog uzimanja soka od lubenice. Posebno su posmatrani potencijalni korisni učinci L-citrulina i L-arginina, dva jedinjenja pronađena u lubenici, na bioraspoloživost azot oksida i varijabilnost otkucaja srca.Dijetetske smernice za Amerikance preporučuju od 1,5 do 2,5 šoljice voća dnevno, a trenutno odrasli i deca u SAD ne ostvaruju taj cilj. Uzimaju samo oko polovinu preporučene količine voća svakog dana.Osim već navedenih prednosti, lubenica je i odličan način da ostanete hidrirani, a ima samo 80 kalorija na dve šoljice.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/07/11/1158687221_74:0:1205:848_1920x0_80_0_0_901a09d5abe5ddad26dd10d5afa25cc4.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija, društvo
nauka i tehnologija, društvo
Previše je razloga da jedemo lubenicu - naučnici otkrili nove koristi od ovog povrća
Dve nove studije istraživale su odnos između konzumacije lubenice i poboljšanih prehrambenih navika kod dece i odraslih, kao i uticaj soka od lubenice na kardio-metaboličko zdravlje.
Osim što je ovo omiljeno povrće puno ukusa i hranljivih sastojaka, nova istraživanja su dodatno rasvetlila njegovu ulogu u poboljšanju kvaliteta ishrane i zdravlja srca,
javlja SciTechDaily.
Studija objavljena u časopisu „Nutrients“ kaže da lubenica može da poboljša apsorpciju hranljivih sastojaka i opšti kvalitet ishrane kod dece i odraslih. To se istraživanje zasniva na analizi podataka, a otkrilo je da je ukupan kvalitet ishrane značajno bolji kod osoba koje su konzumirale lubenicu u odnosu na one koje nisu.
Prema studiji, konzumenti lubenice su imali veći unos dijetalnih vlakana, magnezijuma, kalijuma, vitamina C i vitamina A, kao i likopena i drugih karotenoida, a manji unos dodatih šećera i ukupnih zasićenih masnih kiselina. Autor studije Kristen Fulgoni predstaviće rezultate na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu koji će se održati od 22. do 25. jula u Bostonu.
Uz tu studiju objavljena je još jedna koja se nadovezuje na prethodni rad kako bi pokazala da dodatak soka od lubenice štiti vaskularnu funkciju tokom hiperglikemije.
Radi se o unakrsnom ispitivanju za testiranje učinaka dve nedelje svakodnevnog uzimanja soka od lubenice. Posebno su posmatrani potencijalni korisni učinci L-citrulina i L-arginina, dva jedinjenja pronađena u lubenici, na bioraspoloživost azot oksida i varijabilnost otkucaja srca.
„Iako je uzorak bio mali (18 zdravih mladih muškaraca i žena) i potrebno je više istraživanja, ovo doprinosi postojećem broju dokaza koji podržavaju redovni unos lubenice za kardio-metaboličko zdravlje. Lubenica je bogat izvor antioksidansa, vitamina C i likopena, a sve to može da pomogne u prevenciji bolesti srca“, rekao je dr Džek Loso iz Škole za ishranu i prehrambene nauke Univerziteta Luizijana Stejt.
Dijetetske smernice za Amerikance preporučuju od 1,5 do 2,5 šoljice voća dnevno, a trenutno odrasli i deca u SAD ne ostvaruju taj cilj. Uzimaju samo oko polovinu preporučene količine voća svakog dana.
Osim već navedenih prednosti, lubenica je i odličan način da ostanete hidrirani, a ima samo 80 kalorija na dve šoljice.