- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Predsednik Saveta za srpski jezik: Radićemo na izmeni Zakona o rodno osetljivom jeziku

© Sputnik / Marijana KolakovićZid posvećen pismu i ćirilici u Pedagoškom muzeju u Beogradu
Zid posvećen pismu i ćirilici u Pedagoškom muzeju u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Predsednik Saveta za srpski jezik Aleksandar Milanović izjavio je da će Savet u narednom periodu dati prioritet radu na izmeni Zakona o jeziku i pismu kao i korenitoj izmeni postojećeg Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Milanović je to izjavio budući da su Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Matica srpska i istaknuti lingvisti u nizu tekstova i reagovanja tražili njegovo ukidanje.
„Niko ne spori da u svim oblastima života žene treba da budu ravnopravne sa muškarcima. Više su nego sporne, međutim, lingvističke osnove Zakona, kao i uvođenje verbalnog delikta koje se zakonom propisuje“, rekao je Milanović za današnju Politiku.
Kako je rekao na prvoj radnoj sednici Saveta za srpski jezik usvojen je plan rada kojem je prioritet dat, pored korenite izmene postojećeg Zakona o rodnoj ravnopravnosti, aktivnostima praćenja i analize prisutnosti ćirilice u javnom jeziku, pisanju novog Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, kao i aktivnostima koje bi doprinele povećanju broja časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama.
Prioritet je, dodao je on i uvođenje nastave srpskog jezika na nastavničkim i nenastavničkim fakultetima, stvaranju konkretne jezičke politike za Srbe u dijaspori, praćenjem i analizom medijskog jezika u Srbiji.
Kako je ocenio postojeći Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma „jako maglovito“ određuje šta su obavezni domeni i službenog jezika (srpskog) i službenog pisma (ćirilica) na čitavoj teritoriji Srbije.
Zid posvećen pismu i ćirilici u Pedagoškom muzeju u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
DRUŠTVO
Srpski jezik maternji za 84,4 odsto građana Srbije, 81,1 odsto stanovnika pravoslavci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala