- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivene tajne smeđeg patuljka: Najhladnija zvezda iznenadila astronome

CC0 / Pixabay / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
Naučnici sa Univerziteta u Sidneju otkrili su tajne najhladnije zvezde koja proizvodi intrigantne radio talase. Ovo je prvo takvo otkriće u astronomiji do sada.
Naučnici sa Univerziteta u Sidneju otkrili su najhladniju zvezdu koja emituje radio talase ikada otkrivenu. Zvezda, nazvana WISE J0623, je braon patuljak veličine između obične zvezde i planete. Rezultati istraživanja o toj zvezdi, objavljeni u časopisu Astrofizikal džurnal leters, detaljno opisuju detekciju pulsirajuće radio emisije ove zvezde.
Uprkos tome što je otprilike iste veličine kao Jupiter, ova patuljasta zvezda ima mnogo jače magnetno polje od našeg Sunca. Pridružuje se samo nekolicini poznatih ultrahladnih patuljastih zvezda koje generišu repetitivne radio signale, objašnjava Kovi Rouz, kandidat za doktorske studije na Univerzitetu u Sidneju, u članku za Konverzejšn, prenosi hrvatski Dnevnik.

Prava retkost

Radio talasi se detektuju u manje od 1.000 od preko 100 milijardi zvezda u našoj galaksiji. Ovoj retkosti doprinosi razlika između radio talasa i optičkog svetla, koji nastaju različitim fizičkim procesima. Radio emisija je rezultat ubrzanja elektrona i interakcije sa magnetizovanim gasom koji okružuje zvezdu.
Možemo koristiti radio emisiju da naučimo o atmosferama i magnetskim poljima zvezda, što bi nam konačno moglo reći više o potencijalu za opstanak života na svim planetama koje kruže oko njih, piše Rouz objašnjavajući značaj otkrića.
Napredak u radio-teleskopima sada omogućava naučnicima da otkriju manje blistave zvezde kao što su hladni smeđi patuljci. Novoidentifikovana zvezda, WISE J0623, ima temperaturu od samo približno 420 stepeni Celzijusa.
Ovi hladni smeđi patuljci ne mogu da izdrže nivoe atmosferske aktivnosti koji stvaraju radio emisiju u toplijim zvezdama, što otežava radio astronomima da pronađu zvezde kao što je ova, objašnjava Rouz.

Otkriće napravio moćan australijski radioteleskop

Otkriće najhladnije zvezde koja odašilje radiotalase omogućio je australijski radioteleskop SKA Pathfinder. Sa svojim naprednim mogućnostima, teleskop je pregledao gotovo 90 posto neba, identifikujući milione radio izvora.
Taj teleskop može videti velike delove neba u jednom promatranju i već je pregledao gotovo 90 posto toga. Iz ovog istraživanja identifikovali smo blizu tri miliona radijskih izvora, ističe Rouz.
Odabirom visoko cirkularno polarizovanih radio izvora iz prethodnog istraživanja neba, tim je uspešno identifikovao zvezdu WISE J0623.

Naknadna istraživanja potvrdila i pojasnila otkrivene signale

Da bismo to nadalje istražili, sproveli smo naknadna promatranja s CSIRO australijskim teleskopom Compact Array i teleskopom MeerKAT kojim upravlja Južnoafrički radioastronomski opservatorij. Nova promatranja pokazala su da su svakih 1,9 sati postojala dva jasna, kružno polarizovana emitovanja iz WISE J0623, nakon čega sledi pauza od pola sata pre sledećeg para emitovanja, pojašnjava Rouz.
WISE J0623 je najhladniji smeđi patuljak ikada otkriven putem radiotalasa i predstavlja prvi slučaj postojanih radio pulsacija kod zvezda tog tipa. Njegovo otkriće otvara i mogućnosti za dalja istraživanja u polju radioemisije kod ultrahladnih patuljaka.
Naše otkriće daje vredan uvid u mehanizme koji stoje iza radio emisije kod ultrahladnih patuljaka i otvara uzbudljive mogućnosti za dalja istraživanja u ovom polju, ističe na kraju Rouz.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala