- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crveni meteo alarm i u Crnoj Gori

© Sputnik / Boban NovovićVisoke temperature u Crnoj Gori
Visoke temperature u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2023
Pratite nas
U Crnoj Gori danas, a i narednih dana očekuju se tropske vrućine, a temperatura u najtoplijim djelovima se očekuje do 40 stepeni.
Narednih dana temperatura će biti natposječno visoka i moguće je obaranje dnevnih temperaturnih rekorda u pojedinim mjestima Crne Gore. A već danas, na području Žabljaka, prema preliminarnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, temperatura u popodnevnim satima prešla je 28 stepeni. Time je oboren temperaturni rekord za današnji dan u posljednjih 60 godina.
Na sjeveru sjutra će biti sunčano i jako toplo. U jutarnjim satima lokalno moguća je pojava magle. Vjetar će biti slab do umjeren južnih smjerova. Najviša dnevna temperatura natprosječno visoka od 30 do 37 stepeni.
Na jugu, sunčano i veoma toplo, a u najtoplijim djelovima na širem porostoru Podgorice i Danilovgrada izuzetno toplo. U popodnevnim satima na jugozapadu umjeren do pojačani sjeverozapdni vjetar. Najviša dnevna temperatura vazduha u najtoplijim djelovima do oko 40 stepeni.
Poseban izazov za građane Podgorice su vrele tropske noći kada temeperatura se ne spušta ispod 27 stepeni Celzijusa.
U posljednjih desetak dana u podgoričkoj Hitnoj medicinskoj pomoći povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog simptoma toplotnog udara i sa stomačnim virusom, saopštili su iz Hitne pomoći Podgorica.
Povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog toplotnog udara. To su pacijenti koji se najčešće javljaju zbog jakih glavobolja, promjena krvnog pritiska, osjećaja povećane žeđi i sužavanja vidnog polja, saopštavaju ljekari Hotne pomoći.
Zbog visokih temperatura i opasnosti od požara Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.
Kako se navodi u saopštenju MUP-a, na podizanje operativne spremnosti pozvali su na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja.
Napominju da će, na osnovu informacija ZHMS, narednih dana a počev od danas, područje Crne Gore biti pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha.
„Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine i u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim djelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni. Ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se do oko 25. jula. U periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, a u planinskim predjelima povremeno na udare i jak. U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima, povremeno u popodnevnim satima (posebno u periodu od 18.-20. jula) u planinama će dolaziti do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom“, navodi se u saopštenju MUP-a.
Ova meteorološka situacija, upozorili su, može usloviti požare na otvorenom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala