- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Brnabićeva otkrila šta je glavni cilj „Otvorenog Balkana“

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUČKOVIĆGoran Vesić, Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić
Goran Vesić, Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
Pratite nas
Inicijativom „Otvoreni Balkan“ Vlada Srbije želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u solakšala svakodnevni život i trgovinu i kako bi se povećao standard građana, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.
„U okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer (Severne Makedonije) Dmitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene“, rekla je Brnabićeva.
Ona je obišla prodajno mesto Open Balkan - elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Gorana Vesića i Blagoja Bočvarskog.
Brnabićeva je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koristi samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu.
„U 2022. robna razmena je bila 1,48 milijardi evra. Srbija je izvezla nešto manje od milijarde, a Severna Makedonija nešto više od 500 miliona. Mnogo je veće povećanje bilo na strani Severne Makedonije, više od 56, a na našoj strani 16 odsto. Inicijativa „Otvoreni Balkan“ je za sve strane dobra stvar“, navela je premijerka.
Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji profunkcionisao je početkom jula.
Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama, prenosi Tanjug.
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
REGION
Rama: Da mogu 1.000 puta da uđem u Otvoreni Balkan, 1.000 puta bih to učinio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala