- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Rusija i Kina održale rekordan broj vojnih vežbi u 2022. godini

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaKineski i ruski vojnik na vežbi „Bezbednost vazdušnog prostora 2017“ u Pekingu.
Kineski i ruski vojnik na vežbi „Bezbednost vazdušnog prostora 2017“ u Pekingu. - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
Pratite nas
Rusija i Kina su prošle godine održale rekordan broj zajedničkih vežbi za poslednjih 20 godina, saopštila je agencija „Blumberg“ pozivajući se na podatke Nacionalnog univerziteta za odbranu SAD.
Prema tim podacima, 2022. godine su ruska i kineska vojska imale šest zajedničkih vežbi, od kojih je pet održano nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru. Agencija smatra da vežbe imaju politički značaj.
Moskva i Peking su značajno aktivirale vojnu saradnju nakon ujedinjenja Krima sa Rusijom i sankcija koje je Zapad uveo protiv Rusije. Eksperti tvrde da su od 2014. godine vojske dveju zemalja sprovele 36 zajedničke vežbe, dok ih je tokom prošle decenije bilo deset.
SAD očekuju da će Rusija i Kina nastaviti da povećavaju broj zajedničkih vežbi i u budućnosti i da će još više sarađivati u vojnoj sferi.
„Te vežbe će postati češće i imaće veću vrednost kao politički signal“, izjavio je ekspert Nacionalnog univerziteta za odbranu SAD Endrju Tefer i istakao da SAD i njeni saveznici mogu da ocene manevre Rusije i Kine kao neprihvatljive, ako ne i agresivne.
Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo 15. jula da će Oružane snage Rusije i Kine uskoro organizovati vežbe „Sever.Saradnja-2023“ na Severnom moru.
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
RUSIJA
Kina zove Rusiju da zajedno vladaju svetom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala