- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zini specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO London: U okviru operacije „Interfleks“ obučeno 18 hiljada ukrajinskih vojnika

Pratite nas
U toku je 507. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske jedinice nanele su teške gubitke ukrajinskim snagama u artjomovskom pravcu. Ukrajinske snage gađale grad Aljoški u Hersonskoj oblasti zapaljivom municijom nepoznatog tipa. SAD još nisu dale formalnu dozvolu evropskim zemljama za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, piše "Politiko".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:49 15.07.2023
Britanski ministar odbrane Ben Volas - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
SVET
Odlazi velika podrška Kijevu: Britanski ministar odbrane najavio ostavku
18:41 15.07.2023
Sistem PVO delovao je iznad Belgoroda (teritorija Rusije) i oborio dva vazdušna cilja koja su se približavala gradu, napisao je na Telegramu gubernator Belgorodske ovlasti Vjačeslav Gladkov.
Povređenih nema.
18:26 15.07.2023
U Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
18:21 15.07.2023
Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je u ovom trenutku u okviru operacije „Interfleks“ obučeno 18 hiljada ukrajinskih vojnika na teritoriji Kraljevstva.
18:05 15.07.2023
Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Slovačka apeluju na Evropsku komisiju da produži zabranu na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u ove zemlje i nakon 15. septembra, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ za mađarske medije.
Prema njegovim rečima, samo tako se mogu zaštiti interesi evropskih poljoprivrednika.
Ministar je ocenio da suma od 15, 93 miliona evra, koju su mađarski proizvođači dobili od EU kao kompenzaciju, „skoro simbolična u poređenju sa razmerama štete“.
Nađ je takođe naglasio da je pre početka ukrajinskog sukoba, uvoz žita iz Ukrajine u Mađarsku iznosio 40-50 hiljada tona godišnje, dok je 2022. godine dostigao 3, 5 miliona tona.
On je dodao da je 2023. godine, pre zabrane uvoza, u Mađarsku mesečno stizalo nekoliko stotina hiljada tona žita.
17:22 15.07.2023
Američki milijarder i vlasnik "Tvitera" Ilon Mask upozorio je na negativne posledice isporuke američke kasetne municije Ukrajini. Takođe je ukazao na licemernost takvog postupka.
"Ništa dobro iz toga neće ispasti", napisao je on na Tviteru i podsetio da su SAD uvek osuđivale one koji su koristili tu vrstu municije a sada ih i same šalju za primenu u borbama.
"Sudbina voli ironiju ali mrzi licemerje", prokomentarisao je on.
15:34 15.07.2023
15:08 15.07.2023
Ukrajinske jedinice ispalile su na Donjeck 27 projektila kalibra koji koriste snage NATO.
13:25 15.07.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su u donjeckom pravcu uspešno odbile 17 napada ukrajinske vojske. Likvidirano je do 315 ukrajinskih vojnika.
U LNR je sprečeno delovanje diverzantske grupe ukrajinske vojske.
U krasnolimanskom pravcu likvidirano preko 70 ukrajinskih vojnika. U južnodonjeckom pravcu odbijena dva napada jedinica 37. brigade ukrajinskih marinaca, uništene su dve grupe diverzanata.
U DNR uništeno skladište municije 100. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine.
U kupjanskom pravcu Kijev izgubio do 20 vojnika, a u hersonskom do 30.
U zaporoškom i južnodonjeckom pravcu gubici ukrajinskih snaga do 210 ljudi.
Ruske snage PVO uništile šest ukrajinskih dronova, presretnua tri projektila „hajmars“.
12:19 15.07.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transofrmaciju Ukrajine.
11:17 15.07.2023
Situacija u Zaporoškoj oblasti napeta, odbijeno nekoliko napada ukrajinskih snaga
Ruska vojska sukobila se s ukrajinskim snagama u nekoliko pravaca i deonica u Zaporoškoj oblasti u subotu ujutru, protivnik nije postigao uspeh, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.
„Jutros je protivnička grupa pokušala da izvede izviđanje na severu Dorožnjanke. Naši odredi su na protivnika otvorili vatru iz minobacača, protivnik se udaljio u pravcu Guljajpolja. U orehovskom pravcu uočene su dve diverzantsko-izviđačke grupe, od po 12 ljudi, koje su se kretale u pravcu naselja Stepovo i Pjatihatki. Zajedničkim, usklađenim dejstvima naših odreda te grupe su otkrivene i likvidirane“, napisao je Balicki na svom telegram-kanalu.
On je situaciju okarakterisao kao napetu, navodeći da je protivnik okupio pešadiju u takozvanoj sivoj zoni kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gde se nalaze odredi 58. armije i bataljona Sudoplatova.
10:28 15.07.2023
Medvedev: Džonson je za psihijatrijsku kliniku
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev posavetovao je bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu, koji smatra da Ukrajinu treba odmah i bezuslovno primiti u NATO, da se uputi psihijatrijsu bolnicu i da tamo traži treći svetski rat.
„Bivši premijer Velike Britanije Džonson predložio je da se Ukrajina primi u NATO 'bez uslova'. Tu budalu u penziji bi trebalo bez uslova primiti u psihijatrijsku kliniku. Tamo će on među svojima moći da izigrava opasnog momka koji traži da počne treći svetski rat“, napisao je Medvedev na svom telegram-kanalu.
09:25 15.07.2023
Uništeno ukrajinsko vojno skladište u Zaporožju
Vojno skladište ukrajinske vojske uništeno je u gradu Zaporožju protekle noći, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, napadi na skladišta na pozadinskim položajima protivnika omogućava da se smanji broj ukrajinskih napada na gradove u oslobođenom delu Zaporoške oblasti.
09:00 15.07.2023
Boris Džonson: Prijem Ukrajine u NATO bila bi poruka Putinu
Ukrajina je spremna da postane članica Severnoatlantske alijanse i potrebno je primiti je bez ikakvih uslova, što je moguće pre, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u tekstu za list „Dejli mejl“.
„Nijedna zemlja nije uložila više napora od Ukrajine kako bi pokazala svoju podobnost za članstvo u NATO-u. Nijedne oružane snage nisu toliko strašne i efikasne u korišćenju oružja NATO-a“, naveo je Džonson.
Prema njegovom mišljenju, početak procesa primanja Ukrajine u NATO poslužilo bi kao „odgovarajuća poruka“ za predsednika Rusije Vladimira Putina.
08:20 15.07.2023
Evropske zemlje još čekaju dozvolu SAD za obuku ukrajinskih pilota za F-16
Evropske zemlje još nisu dobile formalnu dozvolu SAD da obučavaju ukrajinske pilote za lovce F-16, prenosi „Politiko“ pozivajući se na izvore.
„Desetak evropskih zemalja koje su obećale da će obučavati ukrajinske pilote i dalje ćeka formalno odobrenje programa od SAD“, navodi list.
Prema tim podacima, obuka ne sme da počne bez dozvole Stejt departmenta za predavanje instrukcija i simulatora.
U Pentagonu su za list rekli da se zahtev još razmatra, ali nema naznaka da će SAD odbiti da izdaju neophodnu dozvolu.
U petak je novinarima u Pentagonu rečeno da sada nije trenutak za isporuku lovaca Ukrajini, jer uslovi za njihovo korišćenje nisu idealni, pored ostalog, i zbog velikih mogućnosti Rusije u sferi PVO.
08:13 15.07.2023
Uništeno deset ukrajinskih položaja na području naselja Pjatihatki u DNR
Jurišnici ruske vojne grupacije „Istok“ porazili su desetak ukrajinskih položaja na području naselja Pjatihatki u Zaporoškom pravcu, rekao je načelnik pres-centra te grupacije Oleg Čehov.
Prema njegovim rečima, tokom proteklog dana protivničke snage nisu bile aktivne u zaporoškom pravcu, već su se bavile izviđanjem i pokušavale da pregrupišu snage.
08:10 15.07.2023
Presečeno kretanje ukrajinskih snaga ka Makarovki
Odredi ruske vojne grupe „Istok“ su u južnodonjeckom pravcu presekli kretanje Oružanih snaga Ukrajine prema Makarovki, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.
„Vatrom iz artiljerije uništeni su samohodni artiljerijski uređaj 'Gvozdika' u Velikoj Novoselki, dve minobacačke jedinice ukrajinske vojske na području Makarovke i severno od Pavlovke, pikap s nacionalistima istočno od poljoprivrednog imanja 'Oktobar', oklopno vozilo s ljudstvom na područku Rovnopolja i haubica 'Msta-B' u Privoljnom“, rekao je Čehov.
08:05 15.07.2023
Likvidirana ukrajinska diverzantska grupa u zaporoškom pravcu
Ruske specijalne snage likvidirale su ukrajinsku diverzantsku grupu u zaporoškom pravcu, rekao je Sputnjiku izvor u bezbednosnim strukturama.
„Naši momci su preciznim udarom pogodili grupu ukrajinske vojske koja se okupila u šumi. Najverovatnije su hteli da napadnu naše uporište, ali smo ih pronašli i likvidirali“, rekao je izvor. On je dodao da se sve događalo tokom noći, a ukrajinska vojska je htela da iskoristi efekat iznenađenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala