- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počeo 30. Festival evropskog filma Palić: Bogdanu Dikliću uručena nagrada „Aleksandar Lifka“

© Tanjug / Vladimir ŠporčićBogdanu Dikliću uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji na otvaranju 30. Festivala evropskog filma Palić
Bogdanu Dikliću uručena nagrada Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji na otvaranju 30. Festivala evropskog filma Palić - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Uručenjem nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji glumcu Bogdanu Dikliću, večeras je na Letnjoj pozornici počeo 30. Festival evropskog filma Palić.

„Nećete mi zameriti, ne mogu da kažem ništa novo. Jako sam radostan, ali reći ću ponovo da sam samo predstavnik svih tih ljudi sa kojima sam radio prvih 48 godina“, istakao je Diklić primajući značajno priznanje iz ruku predsednika Saveta festivala, dramskog pisca Dušana Kovačevića.

Diklić je dočekan dugim aplauzom publike na ispunjenoj Letnjoj pozornici.
Pre nego što je festival proglasio otvorenim, Diklić je zahvalio svim scenaristima i rediteljima sa kojima je imao čast i zadovoljstvo da radi, kao i direktorima fotografije, kostimografima, toncima, klaperima, binskim majstorima, vozačima i drugima.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Samir VujkovićDušan Kovačević: Starom drugu veliko priznanje
Dušan Kovačević i Bogdan Diklić - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Dušan Kovačević: Starom drugu veliko priznanje

Starom drugu međunarodno priznanje

Prisetivši se da je Diklića upoznao početkom sedamdesetih godina na Akademiji za pozorište, Dušan Kovačević je istakao da mu je čast što je u prilici da uruči „starom drugu veliko međunarodno priznanje“.

„Od tog vremena, od pre više od 50 godina, družili smo se i povremeno radili. Ono što mogu reći i što je sigurno dokazano je da je Bogdan Diklić jedan od naših najznačajnijih glumaca, koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte. Ove godine je 40 godina od premijere filma 'Maratonci trče počasni krug'. To je lepa priča. Manje lepa priča je da smo tada bili mlađi 40 godina. Zato je taj film tako tragičan“, našalio se Kovačević.

Nije bilo lako, ali je bilo veliko zadovoljstvo

Direktor Radoslav Zelenović je rekao da su povodom trideset godina festivala, ustanovili malo priznanje - repliku tornja na Paliću:
„Ukupno ih je trideset. Sa velikim profesionalnim, ali i velikim ličnim zadovoljstvom, prvi toranj predajem Dušku Kovačeviću".
Zelenović je istakao da je festival došao u najbolje doba - tridesete:
„Da je bilo lako - nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo - jeste. Da je moglo više - verovatno. Da je moglo bolje - teško".
© Tanjug / Vladimir ŠporčićPočeo 30. Festival evropskog filma Palić
Počeo 30. Festival evropskog filma Palić - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Počeo 30. Festival evropskog filma Palić
Programski direktor festivala Miroslav Mogorović se obratio publici naglasivši da svaki veliki put počinje prvim korakom:
„I mi smo na dugom putu već trideset godina. To je put koji delimo sa zemljom u kojom živimo - ponekad malo izgubimo pravac, ali gledamo u pravcu Evrope. Narednih sedam dana Palić je evropska prestonica Srbije, i to zahvaljujući vama”.
Glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma „Madam Di Bari” rediteljke Majveno o životu Žane Beku koja je rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice 1743. godine, a slavu stekla na dvoru Luja XV, postavši njegova poslednja zvanična ljubavnica.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Damir VujkovićNikolaj Nikitin i Miroslav Mogorović
Nikolaj Nikitin i Miroslav Mogorović - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Nikolaj Nikitin i Miroslav Mogorović
Uz Bogdana Diklića, ovogodišnji dobitnici „Lifke” su nemački reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca i makedonski glumac Nikola Ristanovski u regionalnoj kategoriji.
Multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Andergraund spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.
Do 21. jula biće prikazano 150 filmova u okviru 11 selekcija.
Emir Kusturica, Radoslav Zelenović i Nikita Mihalkov na 20. Festivalu evropskog filma Palić - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
KULTURA
Anegdote sa Palićkog festivala: Kako je Mihalkov prekinuo venčanje na Fruškoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala