- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Može umreti u pritvoru“: Ruski patrijarh poziva da se zaštiti starešina Kijevske lavre

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služi božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služi božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Pritvaranje starešine Kijevsko-pečerske lavre, mitropolita kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Pavla (Lebeda) može dovesti i do njegove smrti, upozorio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„Sa velikom zabrinutošću konstatujem da preinačenje kazne mitropolitu Pavlu, čoveku u poodmaklim godinama, sa kućnog pritvora na pritvor preti ozbiljnim pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja i može da dovede do njegove smrti u istražnom zatvoru“, navodi se u saopštenju ruskog patrijarha koje je objavljeno na sajtu RPC.

On je dodao da je mitropolit Pavle uhapšen zbog verskih uverenja.

„Ova sudska odluka, nepravedna i očigledno diktirana od strane ukrajinskih vlasti, ima za cilj da zastraši vernike, da ih natera da odustanu od branjenja svojih verskih sloboda i svetinja i deo je velikog progona koji su ukrajinske vlasti pokrenule protiv Ukrajinske pravoslavne crkve. Svešteno lice ne može i ne treba da bude podvrgnuto takvim represivnim merama zbog svojih verskih uverenja“, rekao je patrijarh Kiril.

On se obratio starešinama pomesnih pravoslavnih crkava, papi Franji, patrijarhu Koptske crkve, poglavaru Anglikanske zajednice, generalnom sekretaru Svetskog saveta crkava, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, generalnom sekretaru OEBS-a, generalnom sekretaru Saveta Evrope, visokom komesaru UN za ljudska prava, direktoru Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i izvestio ih je o progonu mitropolita Pavla.
„Pozivam vas da obratite pažnju na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koji se sada dešava u Ukrajini i da preduzmete sve moguće mere da zaštitite mitropolita Pavla od nezakonitog progona“, navodi se u apelu patrijarha Kirila.
Ranije je saopšteno da je sud u Ukrajini preinačio ranije izrečenu kaznu starešini Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavlu sa kućnog pritvora na pritvor uz mogućnost kaucije od 33 miliona grivni (893, 5 hiljade dolara).
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
RUSIJA
Ukrajinski sud mitropolitu Kijevsko-pečerske lavre odredio pritvor, kaucija skoro milion dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala