- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Još jedan nemački gigant propada

© Sputnik / Lola ĐorđevićZatvorene prodavnice
Zatvorene prodavnice  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
Pratite nas
Jedan od najvećih nemačkih i evropskih proizvođača pločica Steuler otišao je u stečaj.
Kompanija iz Bremena sama je podnela zahtev za stečaj zbog velikog pada narudžbina i prodaje tokom poslednjih meseci. Konsultantska kuća Ebner Stoc navodi da sa kompanijom radi na planu kako da kroz fazu restrukturiranja prođe što je pre moguće.
Više od 650 radnika u nekoliko nemačkih gradova pogođeno je stečajem, prenosi B92.
Stečaj u vlastitoj režiji ne mora nužno da znači i gašenje. Mnoge kompanije zapravo koriste takav proces kako bi reorganizovale svoje poslovanje da bi mogle da opstanu na tržištu.
Steuler nije jedina kompanija koja je otišla u stečaj u Nemačkoj.
Pre samo nekoliko dana Institut za ekonomska istraživanja IWH iz Halea saopštio je da je broj stečajeva u junu dosegao najveći nivo od 2016. godine. Taj broj je u odnosu na isti mesec prošle godine porastao je za 48 posto i iznosi 1.050.
Glavni razlog za to je nedavni nagli porast kamatnih stopa kojima se Evropska centralna banka (ECB) brani od visoke inflacije u evrozoni. Posledica svega su otkazani građevinski projekti koji su preskupi investitorima.
Minhenski institut IFO takođe je zabeležio nagli porast otkazanih narudžbina za izgradnju stanova od početka godine. U aprilu su ekonomisti naveli da 25,5 odsto kompanija u tom sektoru pati od nedostatka narudžbina dok je prošlog proleća taj broj iznosio samo 8,6 odsto.
Steuler Flisen grupa godišnje proizvodi 16 miliona kvadratnih metara pločica i jedan je od najvećih evropskih proizvođača. Kompanija proizvodne pogone ima skoro isključivo u Nemačkoj i posluje u 45 zemalja širom sveta.
Steuler pločice su inače godinama prisutne i na našem tržištu, prenosi Kurir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala