- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Stiče se utisak da su na samitu NATO odlučili da pokrenu „veliki evropski rat“

© Fotohost-agentstvo RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je rezultate NATO samita u Vilnjusu, sugerišući da je tamo doneta odluka o pokretanju „velikog evropskog rata“.
„Stiče se utisak da je na samitu NATO bila usvojena i čak proglašena odluka da se pokrene veliki evropski rat“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.
Ona je istakla da je Moskvi kategorički neprihvatljiva logika Zapada koja se sastoji u tome da vojna pomoć Ukrajini treba da približi političko-diplomatsko rešavanje.
Prema njenim rečima, Zapad „jednostavno nije zainteresovan“ za okončanje borbi i „iz krize bezbednosnog sistema na evropskom prostoru izvlači korist za sebe“.
Zaharova je, takođe, poručila da su isporuke Francuske raketa „skalp“ Ukrajini samo još jedan ciljani i svestan korak u stranu eskalacije sukoba.
Francuski predsednik Emanuel Makron je 11. jula na samitu NATO U Vilnjusu izjavio da je Pariz odlučio da preda Kijevu rakete dugog dometa za „podršku“ ofanzivi ukrajinske vojske.
Ove rakete su analogne raketama „storm šedou“, koje Velika Britanija već šalje Kijevu.
Samit Alijanse održan je u prestonici Litvanije, Vilnjusu, od 11-12. jula.
Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji. Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“, ali tek nakon završetka sukoba.
Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.
Zajednička deklaracija zemalja-članica NATO-a nakon samita Alijanse u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
RUSIJA
Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala