- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici na borbenom vozilu pešadije BMP-3 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage gađale grad Aljoški u Hersonskoj oblasti zapaljivom municijom nepoznatog tipa

Pratite nas
U toku je 506. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Pentagon je potvrdio da je već predao kasetnu municiju Ukrajini. Ruska vojskae sprečila pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga u svatovskom i limanskom pravcu. U donjeckom pravcu odbijeno deset ukrajinskih napada.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:31 14.07.2023
Zalužni: Vratiću Krim, niko me neće zaustaviti
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da planira da zauzme Krim kad bude imao sredstava.
Prema izdanju „Vašington post“ kojem je Zalužni dao intervju, „on se ne stidi svojih namera da vrati Krim“.
Istovremeno, izdanje podseća da su brojni zapadni zvaničnici privatno zabrinuti zbog moguće reakcije Rusije na pokušaje Ukrajine da se domogne poluostrva.
„Čim budem imao sredstava, uradiću nešto. Nije me briga, niko me neće zaustaviti“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska trenutno koristi oružje ukrajinske proizvodnje za česte napade na rusku teritoriju, a, istovremeno, prema pisanju „Vašington posta“, Kijev ne preuzima odgovornost za te napade.
21:14 14.07.2023
Ukrajinske snage gađale su grad Aljoški u Hersonskoj oblasti zapaljivom municijom nepoznatog tipa, rekao je predstavnik vojne istražne uprave.
Izgorele su dve kuće, a ranjeno četvoro civila.
Oko grada je posle primene ove municije izbio šumski požar koji se proteže nekoliko desetina kilometara sve do Nove Kahovke.
21:07 14.07.2023
Ministar spoljnih poslova Finske Elina Valtonen izjavila je za "Tajms" da bi u ovom trenutku i za Kijev i za NATO bilo korisno da ne navode precizne uslove za prijem Ukrajine u Alijansu kako ne bi na taj način pružali strateško preimućstvo Rusiji.
Prema njenim rečima, Rusija vrlo vešto manipuliše tim pitanjima.
"Ne smemo da stvaramo stimulans za Rusiju da nikada ne završi rat", rekla je Valtonen.
20:45 14.07.2023
Američki zvaničnici i analitičari procenjuju da kasetna municija koju su SAD isporučile Ukrajini neće odmah imati uticaj na poziciju ukrajinske vojske i pomoći joj u kontraofanzivi, navodi "Njujork tajms" pozivajući se na neimenovane predstavnike Pentagona.
Efekti te pomoći postaće vidljiviji tek kasnije pod uslovom da Kijev dobije daleko više ove municije od saveznika.
17:47 14.07.2023
Lider LNR Leonid Pasečnik rekao je da su ruske jedinice nanele teške gubitke ukrajinskim snagama u artjomovskom pravcu.
Kako je napisao na Telegramu, na tom pravcu deluju pripadnici čečenske jedinice "Ahmat". Oni su zarobili 13 ekstremista i pet jedinica tehnike - dva tenka, dva automobila i oklopnom vozilu.
17:43 14.07.2023
U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost, kao i na čitavoj teritoriji Ukrajine.
16:31 14.07.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su Sjedinjene Države zainteresovane za to da se prehrambeni sporazum produži i dodao da odbijanje Moskve da to uradi predstavlja pretnju po zemlje u razvoju.
"Ključno je da proširimo i produžimo prehrambeni sporazum. Rusija ponovo preti da će sporazum biti obustavljen 18. jula. Ako Moskva ostvari svoje pretnje zemlje u razvoju moraće da plate cenu. To će za posledicu imati poskupljenje hrane i nestašicu", rekao je Blinken.
16:02 14.07.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodno agresivno odreagovao na njegov poziv na sastanku ASEAN da Rusija povuče snage iz Ukrajine, prenela je agencija AFP.
"Lavrov mi je odgovorio veoma agresivno i objasnio svoj stav, navodeći da je sve to zavera Zapada", rekao je Borelj novinarima na forumu ASEAN.
Borelj je rekao da je Lavrovu preneo i koji su razlozi za podršku EU Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče snage, nazvavši to jedinim načinom dase okonča sukob.
Forum ASEAN počeo je juče u Džakarti i traje i danas.
Ruski ministar doputovao je u Indoneziju u sredu a danas je turneju nastavio posetom Tajlandu.
15:22 14.07.2023
Komanda Crnomorske flote upozorilo je mornare na opasnost od mina u severozapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Prema navodima Ministarstva, pronađena je ukrajinska mina koja je plutala bez kontrole od prošle godine.
Kako se dodaje, zbog neprofesionalnosti i neodgovornosti ukrajinske vojske Crnim morem pluta nepoznata količina mina.
15:10 14.07.2023
Ukrajinska diverzantska grupa u kojoj su bili strani plaćenici uništena je u selu Rabotino u Zaporoškoj oblasti na liniji fronta, rekao je lider pokreta "Zajedno za Rusiju" Vladimir Rogov.
14:08 14.07.2023
Šolc: Još ću razgovarati s Putinom
Nemački kancelar Olaf Šolc uveren je da će još razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
„Prirodno, ponovo ćemo razgovarati“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u junu da nema nikakvih konkretnih predloga za telefonski razgovor Šolca s Putinom i dodao da je ruski predsednik otvoren za svaki dijalog.
14:06 14.07.2023
U ukrajinskom granatiranju Brjanske oblasti Rusije poginula žena
Ukrajinska vojska granatirala je selo u Brjanskoj oblasti u Rusiji. U napadu je poginula jedna starija žena, dok su tri osobe, među kojima je 16. godišnje dete, zadobile lakše povrede, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz na Telegramu.
Usled granatiranja izbio je požar u tri kuće. Operativne službe su na licu mesta.
14:05 14.07.2023
Mediji: Ukrajinski vojnici priznaju da trpe velike gubitke na frontu
Ukrajinski vojnici priznaju da tokom kontraofanzive Oružane snage Ukrajine trpe teške gubitke, a da se njihova tehnika pretvorila u „pokretne grobove“, prenosi portal „Strana.ua“.
„Ukrajina zvanično ne komentariše guvitke, ali u privatnim razgovorima ukrajinski vojnici priznaju da su oni veliki“, navodi portal.
Autori teksta prenose, pozivajući se na izjavu ukrajinskog oficira, da se strategija na bojnom polju može uporediti s borbama iz prošlih vekova: Ukrajinci su prinuđeni da napadaju pešadijom, uz teške gubitke, jer im savremeno rusko naoružanje ne dozvoljava da izvode juriše uz pomoć tehnike.
„Sada su sredstva odbrane ponovo postala jača od sredstava za napad. Ogroman broj visokopreciznog oružja, bespilotnih letelica, praktično su oklopnu tehniku pretvorili u pokretne grobove. Njih otkrivaju i uništavaju s velikih daljina“, navodi ukrajinski vojnik.
13:49 14.07.2023
Šolc: Nemačka nije iznenađena odlukom SAD o kasetnoj municiji
Nemačka nije iznenađena odlukom SAD da Ukrajini isporuče kasetnu municiju, jer ju je američka strana o tome ranije informisala, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
Prema njegovim rečima, SAD su odluku o isporuci kasetne municije donele zbog nedostatka drugih tipova municije.
Šolc je, međutim, rekao da Nemačka poštuje svoje obaveze kao potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, ali da ne komentariše suverene odluke drugih zemalja.
13:45 14.07.2023
Kijev: Deset zemalja podržalo deklaraciju G7 o podršci Ukrajini
Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Ermak izjavio je da se deset zemalja priključilo deklaraciji G7 o podršci Ukrajini.
Prema njegovim rečima, deklaraciju su podržale Danska, Španija, Holandija, Norveška, Švedska, Češka, Finska, Island, Belgija i Portugalija.
Zemlje G7 su na samitu NATO-a u Viljnusu objavile deklaraciju o podršci Ukrajini, ali u njoj nisu navedeni konkretni rokovi za realizaciju obaveza u sferi bezbednosti, kao ni za prethodna obećanja u vezi s članstvom Ukrajine u NATO-u.
13:40 14.07.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
U toku proteklog dana ukrajinska vojska je neuspešno pokušavala da izvede ofanzivu u donjeckom i krasnolimanskom pravcu.
Usled delovanja jedinica „Južne“ grupe snaga u donjeckom pravcu za dan je uspešno odbijeno 16 napada ukrajinske vojske. Likvidirano je do 280 ukrajinskih vojnika, uništena je haubica „krab“ poljske proizvodnje.
U krasnolimanskom pravcu uspešno su odbijena tri napada, sprečeno je delovanje diverzantske izviđačke grupe, likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.
U hersonskom pravcu likvidirano je do 70 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.
U kupjanskom pravcu uništeno je do 20 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozika i dve haubice D-20.
U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu sprečeno je delovanje tri diverzantske grupe, uništeno je šest skladišta municije. Ukrajina je izgubila do 210 vojnika.
U Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku 36. brigade marinaca ukrajinske vojske.
Ruska vojska je uništila dva skladišta municije 79. desantne-jurišne brigade i 35. brigade marinaca ukrajinske vojske u DNR.
Sistemi PVO presreli su devet projektila „hajmars“ i „uragan“. Uništeno je 14 ukrajinskih dronova.
12:39 14.07.2023
Peskov povodom pada drona u Kurskoj oblasti: Ruski PVO sistemi rade efikasno
Ukrajina ne odustaje od pokušaja napada, ali ruski sistem PVO radi efikasno, preduzimaju se odgovarajuće mere, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom pada bespilotne letelice u Kurčatovu, u Kurskoj oblasti Rusije, nedaleko od Kurske atomske centrale.
„Očigledno je da Ukrajina ne odustaje od pokušaja izvođenja napada, ali svi naši sistemi PVO rade efikasno“, rekao je Peskov.
12:35 14.07.2023
Zelenski: Ne postoji opasnost od „invazije“ iz pravca Belorusije
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne postoji opasnost od „invazije“ iz pravca Belorusije.
„Uzimajući u obzir obaveštajne podatke i preduzete mere, opasnost od invazije iz Belorusije ne postoji. To je izveštaj načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Budanova“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu.
Zelenski je ranije naredio glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da pojača beloruski pravac. Predsednik Poljske Andžej Duda je takođe izjavio da je Varšava spremna da dodatno ojača granicu s Belorusijom.
12:07 14.07.2023
Ukrajinski diverzanti pucali na automobil sa civilima kod Ugljedara
Ukrajinski diverzanti su kod Ugljedara pucali na automobil u kojem su se nalazili civili, zabeleženo je na snimku do koga je došao Sputnjik.
Na snimku je prikazana diverzantska izviđačka grupa na ukrajinskom oklopnom vozilu „kazak 2“ koja pokušava da zauzme položaje u „sivoj zoni“ u ugljedarskom pravcu. Oni su sklonili oklopno vozilo u šumu i raširili su se po teritoriji.
U jednom momentu pored njih je putem prošao automobil sa civilima. Militanti su istrčali na put i pucali u auto, nakon čega su tela vozača i suvozača odvukli u šumu. Pokušali su da sklone i automobil, ali ih je artiljerija Oružanih snaga Rusije primorala na povlačenje.
11:06 14.07.2023
Zaharova: NATO sponzoriše nuklearni terorizam Kijeva
Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da vlade zemalja NATO-a sponzorišu nuklearni terorizam koji izvršava Kijev.
„U grad Kurčatovu, u kojem se nalazi Kurska nuklearna elektrana, pao je ukrajinski dron. Zemlje koje ih isporučuju kijevskom režimu planiraju da se presele na Mars ako se dogodi nuklearna katastrofa? A da ne govorimo o apsolutnoj većini zemalja NATO-a. Narodi zemalja NATO-a treba da razumeju da njihove vlade sponzorišu nuklearni terorizam koji izvršava kijevski režim“, navela je Zaharova.
Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt je ranije saopštio da je nuklearna letelica pala u Kurčatovu tokom noći, a od detonacije su oštećeni fasada i prozori na višespratnici, žrtava nema.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala