- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Nigeriji proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane

© AP Photo / Sunday AlambaU Nigeriji je proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane.
U Nigeriji je proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
U Nigeriji je proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane i porasta cena, a vlada te zemlje najavila je niz mera za rešavanje krize.
U četvrtak je najavljeno da će đubrivo i žitarice odmah biti puštene poljoprivrednicima, a 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i rečnih slivova biće aktivirano za celogodišnju poljoprivredu.
Ovaj potez će takođe proširiti ulogu centralne banke u finansiranju poljoprivrede, prenosi RT.
„Proglasili smo vanredno stanje i predstavili sveobuhvatan plan intervencije o bezbednosti hrane, pristupačnosti i održivosti, preduzimajući odlučne akcije u borbi protiv inflacije“, rekao je predsednik Bola Tinubu na Tviteru.
Tinubu je naglasio da je cilj intervencije bio da se promoviše poljoprivreda i poveća otvaranje novih radnih mesta, obećavajući da „niko neće biti zaostao“ u naporima njegove vlade da obezbedi „pristupačnu, bogatu hranu“.
Atahiru Bafarava, bivši guverner nigerijske države Sokoto, upozorio je ranije ovog meseca na razbojništvo na severu zemlje, rekavši da to ugrožava bezbednost hrane i predstavlja „ozbiljnu katastrofu“.
Najveća afrička ekonomija zabeležila je porast troškova hrane i transporta zbog predsednikovog ukidanja subvencija za gorivo i sveobuhvatne reforme deviznog kursa od maja.
U saopštenju u četvrtak, portparol vlade Dele Alake rekao je da će "uštede od ukidanja subvencija za gorivo" biti usmerene na obnovu poljoprivrednog sektora.
Biće osnovan Nacionalni odbor za robu i zadužen za preispitivanje cena hrane i održavanje „strateške rezerve hrane koja će se koristiti kao mehanizam za stabilizaciju cena za kritične žitarice i druge prehrambene artikle“, rekao je Alake.
Troškovi hrane u Nigeriji porasli su u maju za 24,82 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS). Objašnjeno je da je međugodišnji rast inflacije uzrokovan, između ostalog, poskupljenjem ulja, hleba, žitarica i ribe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala