- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Staje Holivud: Glumci stupili u štrajk i pridružili se scenaristima

CC0 / Unsplash/Jake Blucker / Holivud
Holivud - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Udruženje filmskih glumaca - Sindikat američke federacije televizijskih i radio umetnika (SAG-AFTRA) stupio je u štrajk pošto su pregovori sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata propali.
Članovi SAG-AFTRA pridružiće se štrajku više od 11.000 već istaknutih filmskih i televizijskih pisaca.
„Mi smo ovde žrtve. Veoma pohlepni studiji su od nas napravili žrtve. Šokiran sam načinom na koji se ljudi sa kojima smo poslovali odnose prema nama. To je odvratno. Sram ih bilo“, rekla je glumica Fran Drešer, predsednica sindikata, tokom konferencije za novinare.
Izvršni direktor SAG-AFTRA Dankan Krebtri-Ajrlend opisao je odluku kao „poslednje sredstvo“ i rekao da je doneta posle četiri nedelje pregovora.

Glumci traže veće plate i zaštitu od veštačke inteligencije

On je optužio Alijansu filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP) da „devalvira rad naših članova“ i rekao da nije bila „spremna da ponudi fer dogovor o ključnim pitanjima od suštinskog značaja za zaštitu sredstava za život aktivnih glumaca i izvođača“ .
„Glumci zaslužuju ugovor koji odražava promene koje su se desile u industriji“, dodao je.
Sindikat – koji predstavlja 160.000 izvođača – ranije je jednoglasno glasao da preporuči štrajk nakon štou pregovorima sa holivudskim studijima nisu uspeli da postignu dogovor.
Dva glavna zahteva glumaca bile su veće plate i zaštita od neovlašćenog korišćenja njihovih likova putem veštačke inteligencije.
Članovi Udruženja američkih pisaca (VGA) već dva meseca štrajkuju, tražeći veću minimalnu platu, više pisaca po emisiji i manje ekskluzivnosti na pojedinačnim projektima.

Obustava rada Holivuda - više rijalitija

Odluka da im se glumci pridruže u štrajku znači da će Holivud verovatno morati da obustavi rad – zato mnogi predviđaju da će u jesenjoj šemi televizijski program biti prepun rijaliti programa, navode američki mediji.
Iz AMPTP-a, koji predstavlja kompanije poput Netfliksa, Diznija i drugih studija, navode da su „duboko razočarani“ odlukom sindikata. Dodaju da je ovo „izbor sindikata“, a ne njihov.

„Ovom odlukom, odbacili su našu ponudu istorijskog povećanja plata i ostalih beneficija, znatno viših granica za penzijske i zdravstvene doprinose, zaštita od audicije, skraćenih perioda opcija za serije, revolucionarnog predloga koji štiti digitalnu zaštitu lika glumaca od zloupotrebe veštačke inteligencije, i još mnogo toga, saopšteno je iz te organizacije.

Štrajk koji je u toku najveća je obustava rada filmske industrije u poslednjih 60 godina.

Zvezde napustile premijeru

Uticaj štrajka već je vidljiv, pa su tako zvezde američkog filma „Openhajmer“ Kilijan Marfi i Emili Blant napustili premijeru filma u Londonu solidarišući se sa kolegama.
Premijera je pomerena za sat da bi glumci imali više vremena da razgovaraju sa novinarima pre projekcije, a mnogi od prisutnih su govorili u prilog štrajka.
„Biće teško za 160.000 glumaca. Niko ne želi obustavu rada, ali ako naše rukovodstvo kaže da dogovor nije fer, onda moramo da budemo jaki dok ne postignemo dogovor koji je fer za glumce koji rade“, rekao je glumac Met Dejmon. Istakao je da se za mnoge glumce postavlja pitanje da li će imati zdravstvenu zaštitu ili ne.
Glumci sa Brodveja saopštili su da će biti „solidarni“ sa kolegama iz SAG-AFTRA udruženja.
Od ranije je u štrajku 11.500 članova Udruženja američkih scenarista od kada im je istekao ugovor, a pregovori sa studijima propali su 2. maja. Rešenje još nije na vidiku, a čak nisu ni planirani novi pregovori.
Zbog štrajka se sada emituju reprize večernjih tok-šou programa, poremećena je proizvodnja većeg dela TV serija koje bi trebalo da se emituju tokom jeseni i zaustavljen je rad na visokobudžetnim filmovima.
Brdo Holivud - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2023
EKONOMIJA
Štrajk scenarista u Holivudu: Staju TV emisije, serije i filmovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala