- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sarajevo udarilo na studentkinje iz Srpske: Upućene pretnje i pozivi na linč, oglasio se Dodik

Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati predmet protiv dve studentkinje iz RS zbog objava fotografija oficira Vojske RS na društvenim mrežama, što se tumači kao širenje nacionalne i verske mržnje. Predsednik Srpske ponudio je pomoć i rekao da studentkinje mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u Srpskoj.
Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić izložene su brutalnom linču sarajevskih medija i prozivkama kolega s fakulteta zbog objava o ratnim komandatima VRS i proteranim sarajevskim Srbima. Usledile su ozbiljne pretnje, prenosi RTRS.
Devojke su izložene medijskoj harangi i linču Sarajeva, dok su studenti Fakulteta za kriminalistiku iz tog grada tražili su da budu izbačene sa studija.
Dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić najavljuje disciplinski postupak protiv studentkinja. Njegov kolega iz Banjaluke Predrag Ćeranić uočava da su sarajevski mediji već doneli presudu i time ugrozili bezbednost Valentine i Slađane.
„Kakav će biti njihov status na fakultetu ako ih ne izbace mislim da je to veće pitanje, nego kako će izgledati njihov život ako ih izbace. Ima dovoljno fakulteta u Istočnom Sarajevu i na Banjalučkom univerzitetu, pa mogu da biraju“, rekao je Ćeranić.
Obe su nadležnim policijskim upravama u Srpskoj prijavile pretnje koje su kasnije usledile i najavile da ne nameravaju da nastave studije u Sarajevu.
Danas se oglasio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da studentkinje koje su izložene javnom progonu u Sarajevu, ukoliko žele, mogu studiranje da nastave na nekom od fakulteta u Republici Srpskoj, najavivši da će pomoći da im se to omogući
„Svjedoci smo ovih dana orgijanja ratnim muslimanskim zastavama s kojim su došli u Republiku Srpsku, čije institucije su uradile sve da te provokacije prođu bez incidenata“, rekao je Dodik na Tviteru.
On je istakao da se u isto vreme u Sarajevu pokazuje javna netrpeljivost prema dve devojke koje su izrazile svoj stav, što pokazuje da taj grad nije multietičan, već se samo tako lažno prikazuje.
Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić rekao je da će učiniti da sve da ih zaštiti.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da će institucije Srpske pomoći ovim djevojkama.
"Mislimo da je takva kvalifikacija ne samo nedopustiva i prestroga, nego da je politička poruka i pokušaj zastrašanja Srba. Ovih dana ste mogli da vidite stotine poziva na paljenje Republike Srpske, ubistvo Milorada Dodika, Nenada Stevandića i tako dalje i ni protiv koga nisu podigli izvještaj za širenje nacionalne i vjerske mržnje, a zbog selfija djevojaka to rade", kaže Stevandić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala