- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Raskrinkana velika prevara s hranom u više zemalja EU, uhapšeno 27 osoba

CC0 / Pxhere / Lisice
Lisice - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Policija u nekoliko država članica EU otkrila je kriminalnu mrežu koja funkcioniše tako što ponovo uvodi u lanac snabdevanja hranu kojoj je istekao rok i uhapsila 27 ljudi u Litvaniji i Italiji.
Iskorišćavajući ranjivosti u lancu snabdevanja koje je prvobitno izazvala pandemija kovida 19, osumnjičeni su počeli da nabavljaju ogromne količine hrane i pića kojima je istekao rok trajanja, saopštio je Evropol.
Oni su zatim hemikalijama brisali datum isteka odštampan na pojedinačnim artiklima i ponovo štampali novi.
U drugim slučajevima, potpuno nova etiketa je falsifikovana i prilepljena, dajući utisak da je upakovana hrana ili piće još uvek sveže i bezbedno za konzumiranje.
Ovaj specifični modus operandi otkriven je i dalje praćen u okviru OPSON-a, velike istrage prehrambene industrije koju koordiniše Evropol.
Istrage koje su usledile koje su vodile države članice i koje je koordinisao Evropol dovele su do dve ciljane operacije.
Policija u Litvaniji i drugim državama članicama, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta 23. maja 2023. razbuila je organizovanu kriminalnu grupu koja je na tržište ponovo uvela milione prehrambenih proizvoda sa isteklim rokom trajanja sa izmenjenim etiketama.
Veruje se da su kriminalci, koji su takođe, pod istragom zbog prevare sa PDV-om velikih razmera, zaradili najmanje milion evra od prevare sa etiketiranjem hrane.
Službenici koji su izvršili 70 pretresa, pronašli su rastvarače za domaćinstvo, štampače i etikete.
Ukupno je pronađeno više od milion paketa hrane i pića koji su sprečeni da uđu na tržište.
Tokom akcije sprovedene 11. jula uhapšene su tri osobe.
Evropol je koordinisao akciju, koju su u Italiji sproveli italijanski karabinjeri, uz podršku italijanske finansijske policije.
Policija je izvršila 14 pretresa i zaplenila više od 500.000 artikala hrane i pića, kao i opreme koju su koristili kriminalci.
Mnogim od zaplenjenih prehrambenih artikala ne samo da je istekao rok trajanja, već su bili pokvareni, što ukazuje na štetu koja je mogla da se nanese potrošačima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala