- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ponovo pokušaj mešanja stranaca u unutrašnja pitanja BiH

© Foto : Youtube/Radiotelevizija Herceg-Bosne/PrintscreenJohan Satler, šef Delegacije EU u BiH
Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Nakon što su poslanici Predstavničkog doma BiH u prvom čitanju usvojili Zakon o slobodi pristupa informacijama, šef Delegacije Evropske unije Johan Satler zatražio je njegovu izmenu.
Kako navode poslanici iz Republike Srpske, Johan Satler je odlučio da predloži amandmane na Zakon o slobodi pristupa informacijama, pokazujući da bez uticaja Zapada ne može da prođe ni ono o čemu postoji saglasnost domaćih političara, prenosi RTRS.

Svako da radi svoj posao

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je danas specijalnom predstavniku EU i šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru da svako treba da radi svoj posao, ocenivši da politička scena u BiH liči na pijacu bez ikakvog reda.
„Niti nas je on birao, niti će nama iz Kluba SNSD-a kreirati pamet. Da je iskren u svojim namerama, prvo bi ove što ga bez pogovora slušaju pozvao na poštovanje Ustava BiH i Zakona o Savetu ministara“, rekla je Vulićeva Srni reagujući na Satlerov poziv Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, pri čemu je dao i određena rešenja.
Podsećajući da sve zakonodavne odluke, po Ustavu, zahtevaju saglasnost oba doma, Vulićeva je istakla da će se po toj proceduri razgovarati i odlučivati o Predlogu zakona o slobodi pristupa informacijama.
Vulićeva je navela da je iz kolegijuma Predstavničkog doma Klubu poslanika SNSD-a prosleđeno Satlerovo pismo u kojem on sugeriše da se putem amandmana zakonom o slobodi pristupa informacijama da nadležnost Instuticiji ombudsmana BiH da postupa kao žalbeno, drugostepeno telo i da donosi pravno obavezujuća rešenja umesto neobavezujućih preporuka.
„Politička scena u BiH liči na pijacu bez ikakvog reda. Cenkanje je sistem rada kako federalnih političara, tako i šefa Delegacije EU koji je poznat kao zaštitnik samo entiteta Federacija BiH“, zaključila je Vulićeva.
Predlog zakona o pristupu informacijama na nivou institucija BiH usvojen je u prvom čitanju početkom meseca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Satler je u pismu kolegijumima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pozvao na njegovo usvajanje, navodeći da iz preporuka iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije proističe potreba da BiH usvoji zakone o slobodi pristupa informacijama na državnom i entitetskom nivou, međusobno usklađene i usklađene sa relevantnim evropskim standardima i pravom EU, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala