- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Dug u krvi“: Kina nije zaboravila NATO bombardovanje ambasade u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomen-ploča poginulim kineskim državljanima u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.
Spomen-ploča poginulim kineskim državljanima u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Peking nije zaboravio NATO bombardovanje kineske ambasade u Beogradu 1999. godine, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.
„Nismo zaboravili dug u krvi koji NATO duguje kineskom narodu zbog bombardovanja kineske ambasade u Jugoslaviji“, napisala je Hua na Tviteru.
Kineska zvaničnica je istakla da je NATO taj koji se angažovao u blokovskoj politici i vojnim operacijama širom sveta, „preteći silom drugim državama i osporavajući interese, bezbednost i vrednosti sveta“.
„Kina podriva međunarodni poredak zasnovan na pravilima? Nije li NATO taj koji je pogazio međunarodno pravo i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose, mešajući se u unutrašnje stvari drugih zemalja i upuštajući se u ratove, čime je naneo patnju milionima ljudi širom sveta“, napisala je Hua.
Ona je dodala da azijsko-pacifičke države ne podržavaju ratnu mašineriju, a još manje „azijsko-pacifičku verziju NATO-a koja podstiče blokovsku konfrontaciju ili novi hladni rat“.
Kineska ambasada u Beogradu bombardovana je 1999. godine tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, a tada je ubijeno troje kineskih novinara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala