- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dramatično iskustvo: Napad orki na hrvatski brod kod Gibraltara /video/

Orke, kitovi ubice - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Agresivno ponašanje jata orki kod obala Španije i Portugalije se nastavlja, a najnovija žrtva bio je hrvatski brod koji je napadnut u Gibraltarskom moreuzu.
Zoran Ereš sa Instituta „Ruđer Bošković“ kaže da je isprva plovidba tekla sasvim uobičajeno i da se petočlana posada, nakon prvih ekcesa morske bolesti, dobro slagala.
Iz Francuske su isplovili 2. jula i krenuli na tronedeljnu plovidbu. Sa populacijom orki u okolini Gibraltara, poznatoj po agresivnom ponašanju i brojnim napadima, susreli su se četvrtog dana.
„Naš prvi susret sa orkama bio je severno od Gibraltara 6. jula. Došle su iznenada. Jedna ili dve odrasle sa mladunčetom i nežno kvrcnuli u trup broda dva ili tri puta. Dok su roditelji posmatrali s udaljenosti oko 20 metara, mladunče je došlo tik iza krme broda. Smanjili smo gas motoru i odvojili ga od propelera. U tom trenu je brod postao orkama nezanimljiv i nakon ovog kratkog susreta udaljili su se u smeru Biskajskog zaliva“, naveo je Ereš.
Sedam dana kasnije došlo je do drugog susreta.
„U četvrtak, 13.7.2023. u 14:12. Na ulazu smo u Gibraltarski moreuz. Oseća se topli i vlažni vazduh. Kako prigodno. S leve strane se vidi obala Evrope, a s desne Afrika“, priseća se Ereš.
Kaže da je izdaleka video kako dolaze. Kapetan je odmah upalio oba motora jer su do tada jedrili. Plan je bio da upale motore i zablokiraju kormilo kako im ne bi bilo zanimljivo.
„Tek koji trenutak posle spazim dve velike orke, svaka ispod jednog kormila (brod je katamaran koji ima dva motora i dva kormila). S lakoćom su došli do kormila pored kojeg su 5 do 10 sekundi plivali. Zatim su ga krenuli udarati nosom i gledati naše reakcije. Kažem kapetanu da poveća brzinu kako bi morska struja hidrodinamički stabilizovala kormilo. Prate nas i pokušavaju i dalje da udaraju po kormilu. Tu i tamo uspevaju, ali ređe. Kapetan kaže da je fizička sila toliko velika da jedva drži kormilo u ruci“, prepričao je saradnik Instituta „Ruđer Bošković“.
Orke su ih ostavile tek kada su okrenuli ka kopnu.
„Pokušaj manevrisanja levo-desno ne pomaže jer smo im i dalje interesantni. Okrećemo prema kopnu jer među jedriličarima vlada verovanje da orke vole more čija je dubina veća od 20 metara“, dodao je Ereš za Indeks.
Orka (kit ubica)   - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kitovi-ubice razbili brod kod Španije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala