Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić i Hil Pint: Srbija i Venecuela poštuju načela međunarodnog prava

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova Republike SrbijeMinistar spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Ivan Hil Pint sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.
Ministar spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Ivan Hil Pint sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Bolivarske Republike Venecuele Ivan Hil Pint ocenio je danas, posle sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da dve zemlje povezuju brojna pitanja, ali najpre poštovanje načela međuanrodnog prava, povelje UN i teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Dačić je, nakon susreta, na konferenciji za novinare najavio otvaranje ambasade Srbije u Venecueli, a dva ministra su prethodno potpisali sporazum o ukidanju viza, kao prvi u nizu koraka usmerenih ka jačanju saradnje.
"Venecuela i Srbija su dve bratske ili, ako hoćete, sestrinske zemlje, izuzetno bliske, sa tradicionalnim prijateljskim odnosima dugim 140 godina, sada već 141. Uspeli smo da u ovim teškim vremenima i za Venecuelu i za Srbiju, uprkos teškim pritiscima, sačuvamo naše prijateljstvo", izjavio je Dačić.
On je dodao da je predsednik Aleksandar Vučić prethodno priredio radni doručak za ministra Hila Pinta, što nije uobičajena praksa, želeći time da iskaže svoje poštovanje prema Venecueli i predsedniku Maduru za prijateljstvo iskazano Srbiji.
Dvojica ministara potpisala su sporazum o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša što, kako su naveli, otvara mogućnost i za nove sporazume.
Ivan Hil Pint podsetio je da odnosi dve zemlje traju 140 godina, ali da je u poslednjih 10 izgrađena bliska i jaka politička veza.
"Srbija i Venecuela stoje čvrsto zajedno u odbrani načela povelje UN, ljudskih prava, kao i ekoloških pitanja i nastavićemo trajno da radimo na ovim pitanjima zajedno. Mi imamo zajednički stav u gotovo sto odsto pitanja sa kojima se susrećemo i to nam omogućava da napravimo jednu dobru bazu za saradnju", naveo je ministar.
On je rekao da Venecuela zahvaljujuje Srbiji na čvrstom stavu tokom svih ovih godina tokom kojih je ta zemlja bila žrtva velikih napada i jednostranih mera, kao i sankcija.
"Drago nam je što će se ponovo otvoriti ambasada Srbije u Venecueli, u Karakasu i sada razmatramo kako da pomognemo Srbiji da što pre pošalje svoje diplomate u Venecuelu", rekao je Ivan Hil Pint.
Što se tiče političkih odnosa oni su izuzetni, ocenio je ministar.
Dačić je kazao da su Venecuela i Srbija dve bratske zemlje, izuzetno bliske, sa tradicionalno prijateljskim odnosima i zahvalio Venecueli na njenoj poziciji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.
Srpski šef diplomatije je podsetio da je Venecuela 2015. godine glasno rekla "ne" članstvu tzv. Kosova u UNESKO.
Dačić je kazao da je pokrenuta procedura o bratimljenju Beograda i Karakasa što bi stvorilo dobre osnove da se saradnja nastavi i u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Kaže i da bi bila velika stvar da postoje direktni letovi do Latinske Amerike, kao što bi, kaže, i Venecueli bilo značajno zbog otvaranja mogućnosti, te da Srbija bude mesto komunikacije sa centralnom Evropom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala