Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika aktivirala doktrinu Madlen Olbrajt prema Srbiji: Ucena do gole sile

© AP Photo / J. David AkeAmeričke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Pratite nas
Sankcije koje su SAD uvele šefu BIA Aleksandru Vulinu po sistemu ucene nije ništa do američka politika primene ogoljene sile gde su principi višak. A to smo vrlo dobro već osetili na svojoj koži, kaže nekadašnji predsednik Vlade Srbije Nikola Šainović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o sankcijama koje je Amerika uvela prvom čoveku Bezbednosne informativne agencije Srbije, obelodanio da je on „krivac“ za to, jer mu je rečeno da uvede sankcije Rusiji i da onda neće biti sankcija ni protiv koga u Srbiji.
"Pravi razlog za uvođenje sankcija Vulinu je njegov odnos prema Rusiji i da sam ja samo jedan dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, ništa ne bi bilo od američkih sankcija Vulinu", objasnio je Vučić.

Prošli smo i gore

Šainović kaže da to na šta je ukazao Vučić nije ništa novo i da smo takve i mnogo gore stvari već prošli - bombardovanje, političke pretnje smenjivanjem režima, hapšenje, odvođenje u Hag. I pretnje državi i pretnje lične prirode, napominje naš sagovornik.
„Sve je to arsenal politike jedne sile koja smatra da ne podleže nikakvim normama. Treba se setiti američke državne sekretarke Madlen Olbrajt koja je majka teorije o američkoj izuzetnosti. Ta izuzetnost između ostalog znači da si izuzet kada si izuzetan. Izuzet si iz sistema međunarodnog prava, znači za tebe ništa ne važi“, jasan je Šainović.
Pošto sila ni Boga ne moli, ceo arsenal je potpuno otvoren i kada je Srbija mogla da bude bombardovana, može da joj se preti i na ovako ucenjivački način. To, kako kaže, nije nikakvo opravdanje, ali je, nažalost, sled događaja.

Izdržali pritiske

Srbija je do sada izdržala pritiske, ne zato što brani interese Rusije, nego brani sopstveni interes da opstane jer se ti pritisci tiču suvereniteta naše države. Nije to neki politički akt u smislu – uradite ovo, pa ćemo mi uraditi ono, što nekada izgleda kao politička trgovina. Ovo je deo pritiska čiji je kontekst pitanje suvereniteta, pitanje Kosova i Metohije, pitanje opstanka vojne neutralnosti Srbije…“ nema dilemu nekadašnji premijer Srbije.
CC0 / Marijanana / Amerika ogoljenom silom ucenjivački do sankcija srpskom šefu Bezbednosne agencije
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2023
Amerika ogoljenom silom ucenjivački do sankcija srpskom šefu Bezbednosne agencije
On smatra da su sankcije SAD prema šefu Bezbednosno informativne agencije Srbije deo pritisaka pod kojima se nalazimo i koji samo menjaju formu, a suština ostaje ista.
Mišljenja je, ipak ,da ovaj najnoviji pritisak neće bilo šta promeniti u politici Srbije jer se radi o njenim vitalnim interesima.
„Sekundrano pitanje je odnos Srbije prema Rusiji, a primarno odnos Srbije prema sebi“, jasan je Šainović.

Starije od svake politike

On ističe da se ovde, pre svega, radi o pitanju koje se zove gubitak Kosova i Metohije i prava Srba koji tamo žive. Pretnja tim gubitkom je, kako kaže, starija od svake politike.
„Nije to političko pitanje aktuelne vlasti, jer da je tako ne bi se to isto pitanje provlačilo od Miloševića, preko Đinđića, Koštunice, Borisa Tadića, Tome Nikolića, do Vučića. Znači da to nije personalno pitanje, nego pitanje odnosa Srbije prema sebi“, objašnjava predsednik Vlade Srbije koji je na toj funkciji bio u vreme sankcija koje su nam bile uvedene 1992. godine i dobro zna kako one funkcionišu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala