- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o samitu NATO-a: Napori Zapada da naoruža Ukrajinu osuđeni na propast

© AP Photo / Kin CheungMunicija na poligonu za obuku ukrajinskih vojnika
Municija na poligonu za obuku ukrajinskih vojnika - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Pokušaji Zapada da naoružava Ukrajinu i usmeri kijevske vlasti da nastave konfrontaciju sa Rusijom osuđeni su na propast, navodi se u odgovoru portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove na pitanja časopisa „Međunarodni život“, objavljenom na sajtu Ministarstva.
Zaharova je naglasila da ishod samita NATO-a u Vilnjusu 11-12. jula vrlo lepo ilustruju reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga – „ako Ukrajina ne pobedi, nema smisla razgovarati o njenom ulasku u NATO“.
„Istovremeno se priznaje da Ukrajina ima velikih problema tokom ‘kontraofanzive’. Prema rečima Jensa Stoltenberga, odgovor bi trebalo da bude povećanje vojne podrške Kijevu“, rekla je ona.
„Koliko god kolektivni Zapad pokušavao da naoruža Oružane snage Ukrajine i usmeri ukrajinske vlasti na nastavak konfrontacije sa Rusijom, ovi pokušaji su osuđeni na neuspeh. Svi zadaci specijalne vojne operacije za denacifikaciju i demilitarizaciju kijevskog režima i eliminisanje pretnji bezbednosti našoj zemlji, koji potiču sa ukrajinske teritorije, sigurno će biti realizovani“, naglasila je Zaharova.
Diplomata je skrenula pažnju na činjenicu da je stepen ravnodušnosti zapadnih saveznika prema gubicima Oružanih snaga Ukrajine toliki da se režimu u Kijevu predlaže da nastavi samoubilačke pokušaje kontraofanzive istim tempom.
„Zarad postizanja makar minimalnih rezultata, Anglosaksonci, koji sviraju prvu violinu u Alijansi, spremni su na najopasnije korake sa nepredvidivim posledicama. Ne samo da se stalno povećavaju isporuke oružja, već i da se širi njihov domet, uključujući i nehumane vrste oružja zabranjene međunarodnim konvencijama. Na taj način Vašington, London i Brisel otvoreno sponzorišu teroriste u regionu, nastojeći da potpuno destabilizuju situaciju“, ocenila je ona.

Isporuke francuskih raketa Ukrajini – eskalacija sukoba

Zaharova je dodala da odluka Pariza da isporuči Kijevu rakete „skalp“ predstavlja još jedan koraka ka eskalaciji ukrajinskog sukoba.
„Uprkos očiglednoj sposobnosti Rusije da se suprotstavi ovoj pretnji, ovakva dejstva francuskih vlasti predstavljaju još jedan svestan korak ka eskalaciji ukrajinskog sukoba“, rekla je ona odgovarajući na pitanje kako se može posmatrati odluka Francuske da isporuči ove rakete.
Zaharova je istakla da francuski predsednik Emanuel Makron „ne zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama“.
„Ovo naoružanje je francuska verzija britanskih krstarećih raketa ‘storm šedou’, koje uspešno obaraju ruski sistemi PVO i već ih proučavaju ruski stručnjaci za odbrambenu industriju“, dodao je diplomata.
Makron je, po dolasku na samit NATO-a u Vilnjusu 11. jula, najavio da Francuska namerava da Ukrajini preda rakete dugog dometa. Ministar oružanih snaga zemlje Sebastijen Lekornu saopštio je da je jedan broj raketa već isporučen, dok je drugi u procesu transporta. Ministar je odbio da saopšti njihov broj.
Kako prenosi agencija Rojters, Francuska namerava da Ukrajini isporuči ukupno 50 raketa „skalp“, koje će biti modifikovane za upotrebu na avionima sovjetskog tipa.
Zajednička deklaracija zemalja-članica NATO-a nakon samita Alijanse u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
RUSIJA
Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala