Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Rečeno mi je - uvedi sankcije Rusiji i nema sankcija ni protiv koga u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, govoreći o sankcijama koje su SAD uvele protiv šefa BIA Aleksandra Vulina, da mu je rečeno - uvedi sankcije Rusiji i nema sankcija ni protiv koga u Srbiji.
Pravi razlog za uvođenje sankcija Vulinu je Moskva, razlog je njegov odnos prema Rusiji i da sam ja samo jedan dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, ništa ne bi bilo od američkih sankcija Vulinu, objasnio je Vučić.
On je dodao da sankcije Vulinu nemaju veze sa prodajom oružja, kao što je navelo američko Ministarstvo finansija.
"Oni bi naravno želeli da prodaju oružje kome hoće, a da im mi ne budemo takmac na tom polju. U vreme ratnih sukoba tu je dobra cena i velika potražnja. Vi biste da vi radite sa svima, a mi ni sa kim. Zato sve one priče o 'Krušiku'", naglasio je Vučić i dodao:
"Kažu da imaju nešto oko droge, ako imaju bilo kakvu informaciju o tom pitanju mi ćemo procesuirati Vulina, ali znamo da nemaju ništa o tome".
Vučić je na sebe preuzeo odgovornost za uvođenje sankcija Vulinu i rekao da je to za nas ozbiljna situacija.
On je istakao da se kmetske duše odnose prema onome što kaže Amerika kao da je to Bog rekao i da su zahtevi protesta bili koordinisani od početka, samo ih nisu smišljali oni koji su se njima hvalili.
"Sada se vidi da su zahtevi na protestima opozicije bili koordinisani, a čudio sam se zahtevima za smenu Vulina i Gašića koji nisu imali nikakve veze sa onim što se dogodilo u školi "Vladislav Ribnikar"", naveo je Vučić.
Na ocene nekih opozicionih lidera da se "svima isplati uvođenje sankcija Rusiji", Vučić je poručio: "Ja ne govorim o parama, ja govorim o moralu. Meni je važnija kakva će naša pravna i moralna pozicija da bude, čak i u istorijskom smislu".
Ako Kosovo nije naše, zašto nas onda pritiskate, pitao je predsednik.
"Da, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali pitam da li vi podržavite teritorijalni integritet Srbije u skladu sa istom tom Poveljom UN, a onda nastane muk, odgovora nema", dodao je.

"Naravno da je reč o triku, igraju igre sa nama"

Naravno da je reč o triku, rekao je Vučić, kada je reč o povlačenju dela pripadnika tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije.
Nije problem da mora nekada da se popusti, ali je problem kada vas neko, celu zemlju, tretira kao kretene, kazao je Vučić i dodao:
„Svi oni hoće to da nam kažu“.
Podsetio je da je Priština po Briselskom sporazumu morala da formira ZSO, pa da se onda ide na sve drugo.
"Dozvoljeno im je da ubijaju Srbe i da ne odgovaraju za pucanje na Srbe. Ali, ako si imao majicu ili zastavu ili se ne sviđaš Kurtiju, Bisljimiju i nekom drugom - bićeš uhapšen", ocenio je Vučić.
Optužnice se podižu 15 godina nakon što su neki ljudi radili u kosovskoj policiji, naveo je i dodao da je cilj da se ulije nesigurnost srpskom narodu.
Tvrdi da su Olaf Šolc i Emanuel Makron tražili od Srba da učestvuju na izborima i da odustanu od bojkota kako bi lažni gradonačelnici napustili zgrade opština koje su zauzeli.
"Igraju se igara sa nama jer znaju da mi imamo šta da izgubimo jer naša zemlja napreduje. Sad kažu da, ako se nastave protesti, to ne doprinosi miru. Šta hoćete od nas? Da nam zabranite pravo na okupljanje?" izjavio je Vučić za tv Pink.
Upitao je da li će sad 25 odsto manje da nas biju kada povuku 25 odsto specijalaca.

“Zapad interesuje samo kako da sačuvaju svoje čedo i prave balanse“

"Sve im trikove čitam unapred i bolje igram šah od njih. Problem je što imaju surovu i sirovu silu. Jedino ih interesuje kako da sačuvaju svoje čedo i kako da prave balanse oko svega. To ide dotle da kažu da ne mogu da idu sankcije protiv Svečlje jer "hapsi huligane". A kad su Makedonci krenuli da hapse teroriste koji su im ubijali policajce, onda se tražio zakon o amnestiji", rekao je Vučić.
Naveo je da je problem kada vidi da u Crnoj Gori Bošnjaci imaju šest ministarstava, a Srbi "šipak", a ima ih 30 odsto u Crnoj Gori.
"Imaće i Hrvati sa 0,9 odsto stanovništva i srećan sam zbog toga. Imaće i Albanci, samo Srbi neće to da imaju jer će uvek da budu "remetilački faktor"", kazao je on.
Moramo da vodimo računa o svim našim interesima, kazo je i dodao da ne zna da li ćemo dočekati bolju geopolitičku situaciju.
"Da budemo spremni da narod branimo, ako bude napadnut, ali se nadam da do toga neće doći", poručio je Vučić.
U narednih nekoliko dana bi trebalo, saopštio je, da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Izbori bi bili raspisani da nema protesta"

Govoreći o izborima u Srbiji, Vučić je kazao da bi već bili raspisani da nema protesta.
"Izbora će biti. Biće održani u miru i redu. Ako hoće (političari iz opozicije), mogu da ih imaju ove godine u septembru ili decembru, ako ne, imaćemo opšte izbore u aprilu ili maju kad su i lokalni i pokrajinski izbori", rekao je Vučić.
Mališani predškolskog uzrasta u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
SRBIJA
Vučić najavio četiri mere za decu u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala