- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Pentagon potvrdio: Kasetna municija je već u Ukrajini

Pratite nas
U toku je 505. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. UN žele da produže „sporazum o žitu” za najmanje dva meseca. Propao je plan ukrajinskih trupa da se iz zaporoškog pravca probiju do granica Krima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:49 13.07.2023
Pentagon je potvrdio da je predao kasetnu municiju Ukrajini.
"Kasetna municija je već tamo", saopšteno je iz Pentagona.
Takođe se navodi da je Ukrajina dobila ovu vrstu municije ne samo od SAD, nego i od drugih država.
19:51 13.07.2023
Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra da je odgovornost za produženje prehrambenog sporazuma sada na Rusiji.
„Odgovornost za njegovo produženje snosi Rusija, u suprotnom će biti posledica po svetsku prehrambenu bezbednost“, rekla je Fon Der Lajenova u zajedničkoj izjavi u Briselu sa generalnim sekretarem Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.
19:45 13.07.2023
Evropska unija je spremna na bilo koje odluke koje će doprineti produženju crnomorske prehrambene inicijative, ali će, istovremeno, nastaviti da ograničava mogućnosti Rusije za sprovođenje specijalne operacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik predstavnik Evropske komisije, odgovarajući na pitanje da li se u EU razgovara o priključivanju ruske banke sistemu SVIFT.
Predstavnik je takođe rekao da EU poziva na produženje prehrambenog sporazuma i pomaže u pregovorima, koje vode Turska i UN.
19:41 13.07.2023
U Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
17:23 13.07.2023
Gradski savet Kijeva zabranio je emitovanje i izvođenje pesama na ruskom jeziku na javnim mestima.
17:12 13.07.2023
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nada se da će njegovi predlozi izloženi u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pomoći da se pronađe „pozitivan izlaz“ u situaciji sa prehrambenim sporazumom.
On je novinarima u Belgiji rekao da za sada nije dobio odgovor na svoje pismo od ruske strane.
16:50 13.07.2023
Ruska PVO oborila je iznad Melitopolja ukrajinsku raketu, saopštile su operativne službe.
16:39 13.07.2023
Ukrajina je istupila iz Sporazuma sa Rusijom o zajedničkoj kontroli lica, transportnih sredstva i robe na ukrajinsko-ruskoj državnoj granici, izjavio je portparol vlade zemlje u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk na svom Telegram kanalu.
Meljničuk je precizirao da je navedeni Sporazum bio potpisan 18. oktobra 2011. godine.
15:51 13.07.2023
Kontraofanziva ukrajinskih snaga se odvija bez uspeha, pažljivi čitaoci američkih novina to mogu da shvate jer su vesti o tome tome nestale sa prvih strana, naveo je američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš.

„Pažljivi čitaoci ‘Vašington posta’i ‘Njujork tajmsa’ mogu da naslute da je kontraofanziva Kijeva bezuspešna jer su poslednjih nedelja vesti o uspesima ili njihovom odsustvu nestale sa prvih stranica“, naveo je on na platformi Sabstak.

On je, takođe, rekao, pozivajući se ja neimenovanog zvaničnika, da kasetna municija koja se isporučuje Kijevu neće promeniti tok sukoba.
Ruska vojska mogla bi da počne ofanzivu u avgustu, naveo je on.
Prema rečima anonimnog zvaničnika čije reči prenosi Herš, Kijev bi mogao da se suoči sa pravim problemima tokom leta, najverovatnije u avgustu, kada će ruska vojska lako izaći na kraj sa kontraofanzivom i početi svoju veliku ofanzivu.
13:42 13.07.2023
13:34 13.07.2023
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i rukovodilac kancelarije Komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji razmotrili su međunarodne napore za pokretanje pregovaračkog procesa o Ukrajini i potvrdili stav o produbljivanju spoljnopolitičke interakcije Moskve i Pekinga.
„Posebna pažnja je posvećena realizaciji sporazuma postignutih nakon rezultata bilateralnih sastanaka na najvišem političkom nivou od početka ove godine. Potvrđena je važnost održavanja kooperacije u cilju produbljivanja spoljne političke interakcije dve zemlje“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.
Strane su dale visoku ocenu razvoju političkog dijaloga i praktične saradnje između Rusije i Kine u pozadini povećane turbulentnosti svetskog sistema.
„Razmenili smo mišljenja o tekućoj situaciji na temu ukrajinske krize, pažnja je posvećena proceni napora međunarodne zajednice da pokrene mirovni pregovarački proces o Ukrajini“, rekli su u Ministarstvu.
11:53 13.07.2023
Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin "nema sumnje" da Ukrajina može postati članica NATO-a nakon okončanja sukoba, ali priznaje da Kijev na tom putu treba da uradi više posla.
„Nema nikakve sumnje… Čuli smo kako su skoro sve zemlje (NATO na samitu) govorile o tome“, rekao je ministar u intervjuu za Si-En-En u Viljnusu.
Ostin je napomenuo da Kijev „mora da uradi posao“ da bi se Oružane snage Ukrajine uskladile sa standardima NATO-a.
„Potrebno je više da se uradi da bi se obezbedio pun spektar mogućnosti“, rekao je ministar.
Po rezultatima prvog dana samita NATO-a u Viljnusu 11. jula, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je rekao da su zemlje članice bloka napravile „tri koraka ka Ukrajini“: odlučeno je da se od Ukrajine ne zahteva da sprovodi Akcioni plan za učlanjenje u NATO, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu i formiranje Saveta Ukrajina-NATO. Istovremeno, Stoltenberg je najavio završno saopštenje u kojem se navodi da će poziv u NATO biti upućen Ukrajini nakon što se postigne dogovor između saveznika, „kada se ispune svi uslovi”. Prema njegovim rečima, uslove za ulazak Ukrajine u NATO procenjivaće zemlje-članice alijanse. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo ovom odlukom, rekavši da rezultati samita "nisu idealni" za Kijev jer nije dobio poziv u organizaciju.
11:05 13.07.2023
U Kurskoj oblasti FSB je priveo dvojicu Rusa koji su prenosili Oružanim snagama Ukrajine informacije o područjima gde se vrši utovar i kuda se kreće vojna tehnika.
FSB je napomenuo da bi ove informacije mogle da se koriste za izvođenje sabotaža, terorističkih napada, raketnih udara i napada bespilotnim letelicama u oblastima kuda se kreće vojna oprema.
11:03 13.07.2023
Ruska vojska je odbila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti, napisao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom telegram kanalu.
„Neprijatelj je pokušao da probije odbranu u sektoru Lugovo-Mali Ščerbaki u Vasiljevskom okrugu. Njihovi glavni napori su usmereni na proširenje uporišta u oblasti ​​sela Pjatihatki. Artiljerija naše 58. armije i Sudoplatovskog bataljona otvorila je vatru na neprijatelja“, rekao je on.
Ukrajinske trupe su pretrpele značajne gubitke, nisu uspele da ostvare svoje ciljeve, dodao je on.
09:49 13.07.2023
EU planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i finansiranje naprednih sistema naoružanja, uključujući rakete i borbene avione, piše španski list Pais, pozivajući se na interni dokument Evropske službe za spoljne poslove u koji su imali uvid.
„Brisel planira da napravi značajan kvantitativni iskorak u svojoj politici podrške Ukrajini... Evropska služba za spoljne poslove planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i sufinansiranje naprednih sistema naoružanja“, piše list.
Prema dokumentu, to uključuje „rakete i lovce“.
09:39 13.07.2023
Robert F. Kenedi Mlađi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Robert Kenedi Mlađi: Članstvo Ukrajine u NATO vodi ka večnom sukobu
09:24 13.07.2023
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nije upoznat sa novim predlozima o sporazumu o žitu.
„Ne znam za bilo kakve nove predloge“, rekao je Lavrov novinarima na marginama ASEAN, odgovarajući na pitanje da li je Ruska Federacija zaista dala Turskoj nove predloge za sporazum o žitu.
„Očigledno je reč o onome o čemu su predsednik Putin i Erdogan davno razgovarali – o našoj i spremnosti Turske da radimo na, bez obzira na druge sporazume, preferencijalnim isporukama žita, pre svega pšenice, zemljama u razvoju, kojima je ovaj proizvod najpotrebniji“, dodao je šef ruske diplomatije.
08:28 13.07.2023
Ruske snage potpuno kontrolišu selo Kleščejevka kod Artjomovska u DNR, borci specijalnog odreda Ahmat drže liniju odbrane od njega do Kurdjumovke, rekao je komandant jedinice Apti Alaudinov jutjub-kanalu Solovjov uživo.
Prema rečima Alaudinova, neprijatelj će „nastaviti da baca svoje snage u vatru, ali će na kraju ipak odustati".
Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov najavio premeštanje odreda specijalnih snaga Ahmat na pravac Artjomovsk.
07:52 13.07.2023
Kijev je sinoć bio meta novog naleta dronova. Snage PVO oborile su oko 10 dronova-kamikaza, saopštila je gradska vojna uprava.
Oružane snage Ukrajine su izvestile i o napadu raketa Kalibar u nekoliko regiona.
07:49 13.07.2023
Plan ukrajinskih trupa da se iz zaporoškog pravca probiju do granica Krima je propao, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Neprijatelj je planirao da krene na Krim iz pravca Zaporožja, ali ovaj plan je očigledno propao“, rekao je Saldo.
On je istakao da ukrajinske trupe nastavljaju pokušaje da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra u blizini Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti, ali ih metodično uništavaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala