Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tzv. kosovska policija povukla 25 odsto pripadnika sa severa KiM

© Tanjug / STRVozilo tzv. kosovske policije u Zvečanu
Vozilo tzv. kosovske policije u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Takozvana Kosovska policija smanjila je broj svojih pripadnika za 25 odsto u opštinama na severu KiM, saopštio je danas komandant policije za region sever Veton Eljšani.
Povlačenje je počelo u sredu uveče, na osnovu odluke privremenih prištinskih institucija iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.
„Nakon što je rukovodstvo policije prihvatilo odluku vlade, počelo je njeno izvršenje. Odluka vlade počela je juče, a okončana je danas“, rekao je Eljšani u saopštenju prištinskim medijima.
Kako se navodi smanjenje broja policajaca je deo plana od četiri tačke, kojim je predviđeno povlačenje 25 odsto pripadnika takozvane kosovske policije.
Vlada privremenih prištinskih institucija je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.
Pored toga, tzv. kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.
U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako se navodi, početi implementacija svih članova sporazuma, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala