- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija će ići napred svojim putem, ne izolujući se od sveta

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je u okviru Foruma budućih tehnologija algoritam za modeliranje litijum hidrida na ruskom kvantnom kompjuteru.
Čitav proces realizovan je daljinski tokom posete predsednika države izložbi u okviru Foruma budućih tehnologija „Kvantni svet. Rad na računaru i komunikacije“ koji se prvi put održava u Moskvi.
Na izložbi je prikazan najmoćniji kvantni kompjuter u Rusiji, a direktor Instituta za fiziku Ruske akademije nauka Nikolaj Kolačevski preneo je predsedniku putem video-veze da se procesi na kompjuteru mogu pokretati daljinski.
Kvantni kompjuter je napravljen na jonskoj platformi, a Putinu su pokazali tzv. „jonsku zamku“ – jedan od ključnih elemenata takvog tipa kompjutera.

Rusija ide napred

Tokom posete, ruski predsednik izjavio je da će Rusija ići samo napred, svojim sopstvenim putem.
Putin je napomenuo da su protivnici Rusije očekivali da će ona ustuknuti i predati se, ali „to se neće desiti“.
„Rusija će ići samo napred, svojim sopstvenim putem, pri tome ne izolujući se ni od koga“, naglasio je on.
On je dodao da Rusija namerava da stvara i širi ravnopravne i obostrano korisne naučne saveze sa drugim državama.
Takođe je obećao da će Rusija u okviru ruskog predsedavanja BRIKS-om sledeće godine razgovarati sa partnerima o konkretnim projektima u nizu značajnih oblasti, uključujući napredne tehnologije u računarstvu, razvoju, skladištenju i prenosu podataka.
Putin je naložio da se razmotre mere za podršku fundamentalnim istraživanjima, uključujući povećanje finansiranja.

Tehnološka blokada Rusije

Kako je naveo, vladajuće elite nekih zemalja organizovale su tehnološku blokadu Rusije.
„Smatrao sam da je važno da razgovaramo o tome kako gradimo svoj rad na državnom nivou, kako gradimo međunarodnu naučnu i tehnološku saradnju u uslovima faktičke blokade koju su Rusiji proglasile vlasti i vladajuće elite nekih zemalja“, istakao je Putin.
Kako je naveo, Rusija je izvukla zaključke i pouke iz situacije u kojoj su joj neki strani partneri čvrsto „zatvorili vrata“ u oblasti tehnologije.
„Mnoge kritične tehnologije u ovoj oblasti kupovali smo, kako se kaže, u tuđoj radnji, svojevrsnom supermarketu gotovih rešenja koje je neko proizveo. I u nekom trenutku su nam jednostavno zatvorili vrata i okačili znak ‘zatvoreno’. Izvukli smo lekcije i doneli neophodne zaključke“, ocenio je Putin na plenarnoj sednici Foruma.
Prema njegovim rečima, zavisnost od stranih tehnologija nosi sa sobom ozbiljne pretnje po nacionalnu bezbednost, slabljenje i gubitak suvereniteta zemlje.
„O tome svakako moramo razmišljati i gledati u budućnost. Budimo iskreni – upravo tome su težile neke zemlje kada su na svaki način pokušavale da našu zemlju bukvalno stave na strane tehnološke platforme i standarde. I moram priznati – ne bez uspeha“, konstatovao je predsednik.
On je napomenuo i da je međusobna zavisnost neizbežna, ali da postoji razlika između opštih reči o otvorenosti i toga da prvo treba gledati sebe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala