- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Bajden strahuje da će Ukrajina upotrebiti rakete dugog dometa protiv Rusije

© WikipediaATACMS Army Tactical Missile System
ATACMS Army Tactical Missile System - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden ne želi da isporuči Kijevu operativno-taktičke raketne sisteme „atakms“ , pošto strahuje da bi ukrajinske snage mogle da ih upotrebe za napade na rusku teritoriju, piše brazilski list „Folha“.
Autor članka podseća da je, pored britansko-francuskih raketa „storm šedou“ koje se već koriste u Ukrajini, Pariz obećao Kijevu i svoje dalekometne rakete „skalp“.
„To je skupo oružje, jedan komad košta tri miliona dolara, a čini se da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski cilja na nešto drugo – atraktivniji američki 'atakms' koji je skoro duplo jeftiniji. Jednostavniji je za upotrebu, rakete se lansiraju sa zemlje, a ne sa aviona kojih Kijev nema dovoljno. Bajden se protivi njihovoj isporuci pošto strahuje da će one biti upotrebljene protiv ruske teritorije, kao što je nedavno bio slučaj u Belgorodu“, navodi se u tekstu.
Pentagon je krajem juna saopštio da nisu donete nikakve odluke o isporuci sistema „atakms“ Ukrajini, istakavši da je to pitanje isključivo u nadležnosti šefa države. Bajden je uoči samita NATO u Vilnjusu rekao da će razmotriti mogućnost isporuke raketa dugog dometa Kijevu.
NATO samit, pitanje Ukrajine i budućnost Alijanse bili su tema emisije „Svet sa Sputnjikom“:
Lideri zemalja grupe G7 - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šta je G7 obećala Ukrajini u 11 tačaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala