- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev želi da uključi Carigradsku patrijaršiju u izvoz hrišćanskih svetinja

© AP Photo / Efrem LukatskyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2023
Pratite nas
Kijev vodi pregovore o uključivanju Carigradske patrijaršije u iznošenje hrišćanskih svetinja iz Ukrajine zbog navodne pretnje uništenjem, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba, pozivajući se na direktora službe Sergeja Nariškina.
„Prema informacijama koje je dobila Služba, kijevski režim i patrijarh Carigradske pravoslavne crkve Vartolomej pregovaraju o uključivanju Fanara u izvoz hrišćanskih svetinja iz Ukrajine, koje se navodno nalaze pod pretnjom uništenja zbog ruskih bombardovanja“, navodi se u saopštenju.
U saopšenju se ističe da bi otmica svetinja „trebalo da bude ‘registrovana’ kao deo redovne međucrkvene prakse unošenja relikvija u treće zemlja na poklonjenje vernicima“.
„Kako su proračunali ukrajinski raskolnici i njima favorizovani Konstantinopolj, na ovaj način će Kijev moći da izbegne optužbe za nezakonito premeštanje pravoslavnog blaga u inostranstvo uz prećutnu saglasnost spoljnih partnera i međunarodnih organizacija, uključujući Unesko“, naglasila je Služba.
Tokom priprema i posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Istanbulu, patrijarh Vartolomej se dogovorio sa ukrajinskim vlastima da usaglase spisak predmeta za predstojeću predaju na „skladištenje“ u crkvama Carigradske pravoslavne crkve u zemljama njenog prisustva.
„Da bi se dao legitimitet pljački, ovi predmeti moraju biti povezani sa svetskim hrišćanskim ili neposredno vizantijskim pravoslavnim nasleđem i biti pogodni za izlaganje u crkvenim zdanjima. Radi se o delu moštiju Svetog Andreja Prvozvanog i velikomučenika Pantelejmona iz Svetopantelejmonovskih manastira, kao i elementima Časnog krsta iz Svetotrojickog koreckog stavropigijalnog manastira Ruske pravoslavne crkve u Rovenskoj oblasti“, objašnjava se u saopštenju Spoljne obaveštajne službe.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zelenski može predati Kijevsku lavru Vaseljenskoj patrijaršiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala