Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tačan „prevod“ Eskobarove najnovije pretnje: Kapitulirajte, inače će da gori sever KiM

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆSpecijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Veoma je neobično da krizu na severu Kosova i Metohije ne može da umiri Amerika iako se zna da je ona alfa i omega Prištine. Nova poruka američkog izaslanika Eskobara zvuči kao pretnja, ukoliko Srbija ne bude pristala na primenu Ohridskog sporazuma. Amerika zna da su Srbi na KiM slaba tačka Srbije jer ne može u pokrajini da se reaguje.
Ovako za Sputnjik dr Aleksandar Lukić, naučni saradnik na Institutu za političke studije procenjuje izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je rekao da na severu KiM može doći do još veće krize ako obe strane ne prihvate „evropski predlog“.
Da li izjava koja zvuči kao upozorenje u stvari krije pretnju i šta je cilj svega toga?

Unapred smišljen scenario

Lukić je izričit u tome da ovo što Eskobar govori nije nikakvo pričanje napamet, uz podsećanje da su odobravanjem i legalizovanjem izbora na severu KiM upravo Amerikanci i izazvali krizu, tako da mu sve liči na unapred smišljen scenario.
„Pod maskom predviđanja zapravo se nalazi pretnja. Dakle, ako Srbija ne uradi to i to, na severu Kosova i na celom Kosovu i Metohiji biće još gore. Drugim rečima, situacija će eskalirati još više, doći će do većeg terora, a mogli bismo da idemo i korak dalje i da kažemo da će se desiti takav teror, da će Srbija biti prinuđena da reaguje, a to bi dovelo do sukoba sa NATO“, uveren je naš sagovornik.
Naravno, nama rat nikako ne odgovara i onda će pokušati da nas dovedu pred svršen čin - ili da popustimo i dozvolimo da Kosovo prema aneksima iz Ohridskog sporazuma postane deo nekih međunarodnih organizacija, a cilja se na Ujedinjene nacije, ili da reagujemo.

Amerika tenzijom pritiska Beograd

„Očigledno je da Amerika hoće da postigne određene ciljeve u smislu svog napretka na KiM, to jest, postizanja nekog rezultata da bi mogli pred izbore u Americi da se pohvale da su čvrstom politikom i pretnjama prema Srbiji pokazali da postižu rezultate“, mišljenja je Lukić.
Ono što mi treba da uradimo, kako kaže sagovornik Sputnjika, jeste da se tome odupremo po svaku razumnu cenu, mada, ako teror nad Srbima na KiM bude takav, Srbija će biti prinuđena da reaguje, ali i tada bi trebalo pokušati da se to izbegne i da se „igra na poene“.
„Od početka je poznato da bez odobrenja Amerike i Zapada Kurti ne može ništa da radi. S druge strane, da postoji iskrena želja Amerike da deeskalira sever KiM ona bi to mogla da uradi za pola dana, u pet minuta! Oni imaju dovoljno moći da to urade ali s obzirom da se to ne dešava i da se situacija ne smiruje, zapravo je namera da se dešavanjima na severu pritisne Srbija da neke stvari koje se tiču KIM odradi. Odnosno, da dozvoli Prištini da uđe, ako ne u UN onda u druge međunarodne organizacije“, kaže Lukić.

I Rusija se brani na Kosovu i Metohiji

Dakle, zaključuje naš sagovornik, treba izdržati do početka izborne kampanje u Americi, kada oni više neće moći da povlače neke teške poteze na KiM i gde će pritisak na nas možda splasnuti.
Diplomata Vladislav Jovanović uveren je da Amerika samo čeka da se Srbija i RS, kao dva prostora koja nisu pod njihovom kontrolom, zatvore.

„Mi smo za njih prostor za osvajanje i to je ovo što rade gurajući nam pod nos Ohridski sporazum da omogućimo KiM da uđe u UN. Za Ameriku je veoma važno da se oslobode Kosova kao njihove hipoteke gde je došlo do kršenja međunarodnog prava. Ulaskom Kosova u UN ta njihova hipoteka bi bila poništena. Tako bi Zapad „čistih ruku“ mogao da celom svetu tvrdi da je Rusija jedina koja je povredila međunarodno pravo, a da je Zapad čist kao suza“, objašnjava naš sagovornik.

Kurtije je, dodaje Jovanović, samo sredstvo u rukama Zapada, odnosno Amerike, kojim se Srbija politički iscrpljuje. To je stari oprobani metod Amerike da matematički precizno osmisle situaciju kojom će postići cilj.
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SRBIJA
Fon der Lajen: Postoji jasan plan za deeskalaciju situacije na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala