- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Poljske: Ukrajinu ne primaju u NATO, jer zemlje bloka ne žele da tamo šalju svoje trupe

© AP Photo / Pavel GolovkinPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji za medije u okviru samita NATO-a u Vilnjusu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji za medije u okviru samita NATO-a u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Ukrajinu ne primaju u NATO, pošto zemlje Alijanse ne žele da tamo šalju svoje vojnike, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda novinarima po završetku samita NATO-a u Vilnjusu.
„Molim vas da shvatite da danas neće biti moguće primiti Ukrajinu u NATO. I to vam kažem sa punom odgovornošću, kao predsednik Republike Poljske“, rekao je Duda.
On je objasnio da bi Ukrajina, kada dobije članstvo u NATO-u, odmah zahtevala da pošalje trupe iz zemalja Alijanse.
„Ako bi Ukrajina danas dobila punopravno članstvo u NATO-u, onda se mora pretpostaviti da bi istog ili sledećeg dana tražila primenu petog člana, odnosno kolektivnu odbranu. Kada bi Alijansa uradila onako kako bi trebalo da se ponaša u takvoj situaciji, onda bismo morali da pošaljemo naše vojnike na front, kao i sve druge zemlje bloka. Poljski vojnici bi morali da idu na front“, objasnio je Duda.
„Ja kao predsednik ne bih voleo da donosim takvu odluku“, zaključio je on.
Istovremeno, poljski lider je rekao da i rukovodstvo Ukrajine takođe shvata nerealnost hitnog ulaska u NATO, „s obzirom na trenutni rat“.
Ipak, Duda želi da u budućnosti vidi Ukrajinu u NATO-u.
„Ovo je važno za našu bezbednost, za istočno krilo NATO-a. To je pomeranje granice na istok, to je jačanje bezbednosti Poljske u geografskoj dimenziji. To je zemlja koja je duplo veća od Poljske – 600 hiljada kilometara“, rekao je on.
Lideri NATO-a odobrili su višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri elementa. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da paket uključuje višegodišnji plan podrške za postizanje interoperabilnosti sa NATO-om, stvaranje Saveta NATO-Ukrajina i ukidanje uslova za ispunjavanje akcionog plana za članstvo, čime će se proces pristupanja smanjiti sa dva etape na jednu. Prema rečima generalnog sekretara, lideri zemalja alijanse potvrdili su da će Ukrajina postati članica NATO-a kada saveznici odluče da su uslovi ispunjeni.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SVET
Stejt department: Ukrajinu neće primiti u NATO da SAD ne bi bile uvučene u sukob sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala