- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović: Luča nepokornosti nikad nije ugašena na crnogorskom kršu /foto/

© Foto : Služba za informisanje Predsednika Crne GoreJakov Milatović
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Ne postoji važniji datum od 13. jula, jer je njim zaokružena vrijednosna vertikala Crne Gore, poručio je večeras na prijemu povodom Dana državnosti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.
„Vjekovi borbe za opstanak učinili su ovu zemlju simbolom istrajnosti, svaki pedalj je plaćan životom. Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršu. Kao predsjednik Crne Gore radujem se što smo danas ovdje i što bez obzira na naciju i vjeru šaljemo poruku da su slobodna i antifašistička Crna Gora naš najveći ideal“, poručio je Milatović na svečanosti na Cetinju.
© Foto : Služba za informisanje Predsednika Crne GoreJakov Milatović sa suprugom Milenom na svečanom prijemu na Cetinju
Jakov Milatović sa suprugom Milenom na svečanom prijemu na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Jakov Milatović sa suprugom Milenom na svečanom prijemu na Cetinju
Dodao je da je Crna Gora simbol istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan „životima njenih najboljih sinova i šćeri“.
„Kao sin, otac i suprug, cijeneći istorijsku i savremenu ulogu crnogorske majke, ćerke, sestre, supruge, današnji dan vidim kao priliku da se podsjetimo njihovog nesebičnog doprinosa i odamo poštovanje za teret koje su nosile i koji nose u društvu kome pripadamo. Baš kao što je Kralj Nikola opjevao u „Balkanskoj carici“, djelu koje samo po sebi predstavlja odu crnogorskim ženama, njihove ruke su na bojnim poljima dodavale borcima za crnogorsku slobodu „vode, praha i olova“, „ostavljajući suze za drugo mjesto i druge dane“. Nerijetko su i direktno učestvovale u borbama pa je ostalo zapisano da je u toku narodnooslobodiličkog rata u Jugoslaviji učestvovalo 2.546 žena iz Crne Gore, od kojih su 483 izgubile život u ratnim borbama, a njih osam je odlikovano Ordenom narodnog heroja za izvanrednu hrabrost i zasluge u ratu“, zaključio je Milatović.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
REGION
Centralna proslava Dana državnosti Crne Gore održana u Bijelom Polju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala