- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Odnosi Moskve i Pekinga prevazilaze vojne saveze

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine su više od vojnih saveza i njih ne treba porediti sa NATO-om, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Van Venbin.
„Odnosi Rusije i Kine zasnovani su na principima koji ne podrazumevaju ujedinjenje sa blokovima, odsustvo konfrontacije i odbijanju da se krene protiv trećih strana. Odnosi između dve zemlje su nadmašili model vojno-političkih saveza iz perioda hladnog rata i formirali model odnosa između velikih država“, rekao je diplomata.
Tako je on komentarisao izjave lidera zemalja NATO-a nakon prvog dana samita u Vilnjusu, u kojima jačanje saradnje između Moskve i Pekinga protivureči interesima Alijanse.
Kineski diplomata je naveo da se ta saradnja u korenu razlikuje od odnosa među NATO zemljama koje se bave formiranjem uskih grupa i blokovima za konfrontaciju.
Peking poziva NATO da prekine neutemeljene optužbe i provokativne izjave, da se odrekne mentaliteta hladnog rata i pogrešnog pristupa u težnji za apsolutnom bezbednosti, zaključio je Van Venbin.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SVET
Peking odgovorio NATO-u na optužbe: Svaka akcija naići će na odlučan odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala