- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srebrenica i Bratunac - jedne od najvećih srpskih kosturnica

Pratite nas
Opštine Srebrenica i Bratunac jedne su od najvećih srpskih kosturnica, a samo kameni spomenici ostaju nemo i trajno da svedoče o najsvirepijim, a nekažnjenim zločinima počinjenim nad Srbima ovog kraja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Svima nam je jasno da sa ovakvim pravosuđem pravde za srpske žrtve nema i da nam ostaje da iz godine u godinu brojimo Petrovdane u znak sećanja na 12. jul 1992. kada su pripadnici zločinačkih hordi pod komandom Nasera Orića upale u srebrenička sela Sase i Zalazje i bratunačka Biljača i Zagoni i zverski mučili, kasapili, klali i palili srpsku nejač, žene i muškarce na kućnom pragu“, rekao je Dodik.

Orićevi eskadroni smrti sprovodili etničko čišćenje Srba

I danas, 31 godinu kasnije, još su sveže rane i žive slike zločinca Orića na belom konju, sa zelenom zastavom u rukama, redenicama preko prsa kako urla i viče: „Hvataj živu srpsku gamad, ni mačku ne ostavljaj“.
„Još su žive i stravične scene iz Zalazja kada su muslimanski zlikovci vadili oči Srbima, dok su odjekivali krici i jauci srpskih ranjenika koje su Orićevi zlikovci onako nemoćne zarobili, a potom ih bacali na gomilu guma i zapalili. Dok su živi goreli, oni su pevali i uzvikivali Alahu egber“, podsetio je Dodik.
On je dodao da su sistemsko i plansko etničko čišćenje Srba na ovom području, koje su započeli fašisti i domaći izdajnici u Drugom svetskom ratu, nastavile muslimanske snage i Orićevi eskadroni smrti ubijajući, pljačkajući i paleći sve srpsko na šta su naišli u svom divljačkom pohodu.
„Ubili su više od 3.000 Srba i etnički očistili oko stotinu srpskih sela u Podrinju, a u samoj Srebrenici napravili koncentracione logore, mučilišta za Srbe. Monstrumi su najveće zločine činili na velike verske praznike - Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Nikoljdan, Božić... To govori i više nego dovoljno o njihovoj monstruoznosti i nečoveštvu koje svet ni dan danas neće i ne želi ni da vidi ni da čuje“, istakao je Dodik.
Povodom obeležavanja 31 godine od stradanja srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni, Dodik je rekao za Srnu da činjenica da za Srbe nema pravde u BiH treba da nam da dodatnu snagu da zbog istine i budućnosti, zbog nas samih i dece naše dece, stalno govorimo o srpskim žrtvama, ranama i mukama.
„Zbog bezbroj humki i zemlje natopljene srpskom krvlju u toku prošlog veka, veka našeg stradanja, ne smemo da ćutimo, da nam se zločini i masovni pogromi ne bi ponovili ili da ih ne bi bilo još više. Osim nas niko drugi neće ni spomenuti srpske žrtve, a kamoli žaliti i saosećati u bolu srpskih majki i očeva, dece, braće i sestara“, rekao je Dodik.
On je dodao da „na obeležavanjima ovih tužnih i tragičnih godišnjica posebno dolazi do izražaja licemerstvo pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i među stradalnicima prave razliku, u potpunosti ignorišući srpske žrtve u odnosu na muslimanske“.
„Jedne su im žrtve bitne, naravno muslimanske, druge, naravno srpske, nisu. Suza srpske majke njih ne boli. Za njih to nije majčinska suza. Neka im služi na čast, obraz i dušu, ako ih uopšte i imaju“, poručio je predsednik Srpske.
On je naveo da je srpski narod pre dva dana, u tzv. „maršu mira“ imao priliku da vidi i čuje kakve poruke šalju ti isti muslimani, navodne žrtve proteklog građanskog rata u BiH, čiji učesnici bahato, u vojnim uniformama mašu ratnim zastavama tzv. Armije BiH i uz ratne pokliče prolaze pred očima porodica ubijenih srpskih civila.

Naše žrtve nam ne bi oprostile da izgubimo Srpsku

Što je još strašnije, istakao je Dodik, u koloni su prošla i deca sa puškama, čime nam otvoreno daju do znanja čemu uče svoje mlađe naraštaje - da za njih rat nije završen i da treba ubijati Srbe do njihovog potpunog nestanka.
„Stoga, radi prošlosti, sadašnjosti i pogotovo budućnosti srpski narod u Republici Srpskoj mora biti jedinstven, jer samo jedinstveni i složni možemo odbraniti Republiku Srpsku i svoj narod od nasrtaja onih koji žele da nas pokore, da nam oduzmu sva prava, da živimo po njihovim pravila, a da Republika Srpska sutra bude samo mrtvo slovo na papiru“, rekao je Dodik.
On je istakao da „nijedna naša žrtva ne bi nam oprostila da tako olako izgubimo u miru stvorenu u ratu odbranjenu Republiku Srpsku“.
„Samo zajedno možemo da se odupremo raznim belosvetskim tiranima i samozvanim visokim predstavnicima koji misle da silom, pretnjama i ucenama mogu da nas unište. Ne mogu! Mnogi su udarali na srpski narod sa željom da nas pokore, ali nisu uspeli i nikada neće uspeti da slome našu ljubav prema Republici Srpskoj, srpski ponos i odlučnost za opstankom na svojim vekovnim ognjištima“, poručio je predsednik Republike Srpske, prenosi RTRS.
Srpsko groblje u Bratuncu, blizu Srebrenice - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
DRUŠTVO
Pomen stradalim Srbima u Srebrenici i Bratuncu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala