Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika pokazuje svoje pravo lice prema Srbiji: Ko ne poštuje brutalne ucene, proći će kao Vulin

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Sankcije šefu BIA Aleksandru Vulinu pokazale su pravo lice američke politike i ujedno su pretnja drugim zvaničnicima bliskim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mogu doživeti sličnu sudbinu, smatra Dejan Vuk Stanković.
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.
Vulin je pod sankcijama SAD zbog njegove navodne umešanosti u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebe javne funkcije“, saopštilo je američko ministarstvo.

Igra mačke i miša: Sankcije Vulinu – pravo lice američke politike

Amerikanci se sa Srbijom igraju mačke i miša, jedan dan su dobar policajac, drugi dan su loš policajac. Njima smetaju ljudi koji u političkom životu ne prihvataju evroatlantsku agendu i spremni su da ih sankcionišu, a kroz sankcije Vulinu šalju poruku ostalim akterima vlasti šta će biti ako evroatlantska agenda ne bude ispunjena“, kaže za Sputnjik politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
S druge strane, kad s vremena na vreme stigne neka pozitivna vibracija iz Vašingtona stvore se očekivanja da je došlo do većeg razumevanja i preokreta u srpsko-američkim odnosima, dodaje Stanković.
„U suštini, sankcije Vulinu su realnije od bilo kakvih pozitivnih poruka koje dolaze bilo od američke ambasade u Beogradu, bilo od Stejt departmenta. To je pravo lice američke politike. Ono pomalo utopističko pozitivno viđenje odnosa Srbije i Amerike više služi da se ovlaš pokuša popraviti imidž SAD u očima građana Srbije. Dakle, sankcije Vulinu su pravo lice američke politike i najava da i drugi zvaničnici bliski Aleksandru Vučiću mogu da dožive sličnu sudbinu sve do onog trenutka dok oni ne odluče da se obračunaju sa samim Vučićem, koji dosledno brani interese Srbije, ne uvodi sankcije Rusiji i želi da vodi samostalnu i nezavisnu politiku.“

Amerikanci ne pitaju za cenu koju će Srbija platiti

Amerikanci žele da politički i bezbednosno potpuno kontrolišu ovaj prostor i to je sve što ih zanima, ističe Stanković.
„Ne pitaju za cenu, posebno ne za cenu koju bi trebalo da plate Srbija i srpski narod, ni u realnom, ni u simboličkom smislu. Samo ih zanima da uspostave kompaktnost u kontroli ovog prostora i to je sve. Oni neće odustajati a na nama je da vidimo kolika je istorijska cena suprotstavljanja ili prihvatanja njihove evroatlantske agende.“
Amerikanci su sankcionisali Vulina istog dana kad smenjen ministar Rade Basta koji se zalagao za uvođenje sankcija Rusiji, ali to, prema Stankoviću, nisu uzajamno povezani procesi. Međutim, Amerikanci su izborom Baste kao svog partnera pokazali da im do Srbije nije stalo.
„Da im je stalo do Srbije, pronašli bi nekog drugog mnogo ozbiljnijeg i odgovornijeg nego što je neki bogataš iz stečaja koji je postao instant evroreformski fanatik, a potekao je iz Palmine stranke. Dakle, sam Basta kao partner Amerike nam govori šta Amerika misli o Srbiji.“, zaključio je Stanković.
Anketa
Zašto su Amerikanci uveli sankcije Aleksandru Vulinu?
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SRBIJA
Vučić: Kokain pronađen u Beloj kući, a ne kod Vulina – sankcije mu uvode zbog odnosa prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala