- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Stoltenberg predlaže da se ubrza proces ulaska Ukrajine u NATO

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinske zastave ispred kijevske gradske administracije
Ukrajinske zastave ispred kijevske gradske administracije - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predložio je da se za Ukrajinu ukine Akcioni plan za pristupanje Alijansi kako bi se skratio proces ulaska te zemlje u NATO.

„Predložio sam plan od tri tačke za približavanje Ukrajine NATO-u. To je paket višegodišnje podrške, jačanje političkih veza preko formiranja Saveta NATO-Ukrajina, kao i ukidanje Akcionog plana za članstvo za Ukrajinu, što će joj omogućiti da skrati proces pridruživanja“, rekao je on uoči početka samita NATO u Vilnjusu.

Komentarišući ukrajinsku kontraofanzivu, Stoltenberg je istakao da ukrajinske snage „nailaze na žestok otpor Rusa koji su na položajima sa pripremljenom odbranom“, uključujući minska polja i protivtenkovske barijere.
„Poziciona odbrana je ozbiljan izazov, ali NATO mora da se fokusira na nastavak podrške Ukrajini. Rat je, po definiciji, nepredvidiv i može trajati duže nego što očekujemo. Naš jedini odgovor je da treba da podržavamo Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno i moramo nastaviti da povećavamo pomoć Ukrajini –to će biti jasan signal sa ovogodišnjeg samita. Važno je zapamtiti da je ovaj rat počeo 2014. godine i da su zemlje NATO od tada uvek podržavale Ukrajinu“, poručio je Stoltenberg.
Takođe je kazao da na samitu očekuje da zemlje NATO objave nove pakete vojne pomoći Ukrajini.
 - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SVET
Počinje dvodnevni samit NATO: U Vilnjus stiže oko 50 delegacija, glavna tema – Ukrajina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala