- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Magična priča sjajnog Rusa – od „kako se igra“ do istorijskog rezultata

© AP Photo / Alberto PezzaliRoman Safijulin
Roman Safijulin - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Roman Safijulin jedno je od najvećih iznenađenja na Vimbldonu, jer je sjajni ruski teniser stigao čak do četvrtfinala iako zapravo ne voli da igra na travi što je u intervju za L'Ekip otkrio njegov trener Andrej Kuznjecov, bivši ruski teniser.
Dok je bio junior Roman Safijulin bio je drugi na svetu i Rusija je u njemu videli veliki talenat, međutim kada je prešao na profesionalni nivo pobede kao da su isparile, a problemi su se nizali.
Jedno od rešenja bilo je naći pravi tim, a to uvek počinje sa dobrim trenerom, pa je tako Safijulin pozvao sunarodnika Andreja Kuznjecova koji danas ima zasluge za Romanovo četvrtfinale na engleskoj travi.
„Znao je da sam upravo prestao da igram. Pozvao me je i pitao da li mogu da radim sa njim. Prvo sam rekao ne jer nisam želeo da putujem. To sam radio mnogo u svojoj karijeri i želeo sam da odvojim vreme sa svojom porodicom. Međutim, ponovo sam razmislio o tome, razgovarao sam o tome sa svojom ženom i odlučili smo da ako se dogovorimo o dvadeset nedelja godišnje, to može da se razmotri“, objasnio je Kuznjecov kako je došlo do saradnje.
Karijera Safijulina nije mogla da ide željenom putanjom i zbog povreda, ali još veći problem bile su emocije koje kako Kuznjecov smatra Roman nije znao da kontroliše. Upravo na Vimbldon konačno se vidi da je ruski tandem radio na tome i da Safijulin sada znatno bolje kontroliše emocije.
„Prvi veliki problem su bile povrede. Zadobio je tešku povredu ramena iza juniorske titule na Australijan openu (2015). Morao je na operaciju. Onda, kada je ponovo počeo da igra dobro, povredio je skočni zglob. Morao je da poradi i na svom umu. Bio je veoma negativan na terenu. Kada bi napravio neverovatan udarac, to je bilo sasvim normalno, ali kada bi promašio za pet centimetara, to bi bila katastrofa za njega. Ponosan sam na ono što emotivno pokazuje na Vimbldonu. Uvek postoje negativne misli tokom meča, ali sada ne toliko“, objasnio je Kuznjecov.
Safijulin se na Vimbldonu po prvi put u karijeri kvalifikovao u četvrtfinale jednog Grend slema, a Rus je najmanje očekivao da će se to desiti na engleskoj travi jer je to podloga koja mu se nije dopadala.
„Pre Vimbldona se žalio jer nije razumeo kako se igra na travi. Igrao je tri turnira, u Štutgartu, Haleu i Majorci. Na poslednja dva pobedio je u nekoliko mečeva. Nisam bio tamo, ali sam mislio da izgleda dobro. Međutim, kada smo stigli rekao mi je da ne razume ništa o ovoj površini, pa sam pokušao da mu malo objasnim“, rekao je Kuznjecov.
Jedan od ključa Romanovog uspeha bio je i napredak pri udaranju voleja.
„Mislim da je igrao sa previše topspina, kao na šljaci. A ovde lopta ne odskače na isti način, naravno, pa on od toga nije imao nikakvu korist. Savetovao sam mu da igra ravnomernije, ali i nije baš. Najvažnija stvar koju je shvatio nakon što je njegov prvi meč ovde prekinut protiv Roberta Bautiste Aguta je da ne može daleko bez dobrog voleja. Danas je njegov volej mnogo bolji nego na startu turnira, pa čak i u poređenju sa prethodnim turnirima. Ako pogledate četiri meča koje je dobio, Romanu je najvažnije da ostane agresivan, da nastavi da dolazi do mreže“, objasnio je Rus.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SPORT
Novak je u polufinalu Vimbldona – još jedna pobeda nad prijateljem iz Rusije!
Viktorija Azarenka - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SPORT
Sistem daje vetar u leđa za nesportske poteze Ukrajinki
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SPORT
Novak protiv umora, Rus protiv prokletstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala