- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Premijer Estonije: Rusija bila i ostaje bezbednosna pretnja po NATO, potrebno veće ulaganje u odbranu

CC BY 2.0 / Raul Mee (EU2017EE) / Kaja KallasPremijerka Estonije Kaja Kalas
Premijerka Estonije Kaja Kalas - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Rusija je bila i ostaje bezbednosna pretnja po zemlje NATO-a i zbog toga one moraju povećati vojne troškove, izjavila je premijer Estonije Kaja Kalas.
Prema njenim rečima, Moskva je bila i ostaje pretnja po bezbednost i svi NATO saveznici to moraju da shvate i da se prema troškovima odbrane odnose krajnje ozbiljno.

„Tokom Hladnog rata, 1988. godine, svi NATO saveznici izdvajali su dva odsto BDP-a za odbranu, jer su jasno razumeli rusku pretnju. Ovakva percepcija pretnje nam je potrebna i sada, ali 2023. godine samo će 11 saveznika uložiti najmanje dva odsto BDPA-a u odbranu. Nadam se da će do sledećeg samita ovaj broj biti znatno viši“, rekla je Kalas, govoreći na otvaranju javnog foruma NATO u Vilnjusu uoči početka samita Alijanse.

Premijer je istakla da je u cilju jačanja odbrambene sposobnosti NATO-a potrebno aktivirati evropsku odbrambenu industriju u značajno većim razmerama, nego pre, jer evropskih rezervi nema dovoljno.

„Moramo da proizvodimo više i brže. Ovo je potrebno radi stalne podrške Ukrajini.To je neophodno za jačanje naše sopstvene odbrane, kako bi bila u skladu sa novim bezbednosnim realijama“, istakla je ona.

U prestonici Litvanije, Vilnjusu, danas je počeo dvodnevni, 74. samit NATO-a koji okuplja oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Kijevu.
Rabota armeйskoй aviacii v zone provedeniя SVO - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
RUSIJA
Rusija: U Evropi će uskoro shvatiti da pobeda Kijeva nije moguća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala