- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Neviđeno i apsurdno“: Zelenski već histeriše, a nije ni stigao na samit NATO

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo jer zemlje NATO ne nameravaju da na samitu u Vilnjusu preduzmu konkretne korake i pozovu Kijev u Alijansu.

„Sada smo, na putu za Vilnjus, dobili signale da se razgovara o formulacijama bez Ukrajine. Želim da istaknem: to je formulacija samo u vezi poziva, a ne članstva Ukrajine u NATO-u. Neviđeno je i apsurdno što nema nikakvih vremenskih okvira ni za poziv (!) ni za članstvo Ukrajine i kada se dodaje nekakva čudna formulacija o 'uslovima' čak i za poziv Ukrajine. Izgleda da ne postoji spremnost ni da pozovu Ukrajinu u NATO niti da ona postane članica“, napisao je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je dodao da „Ukrajina zaslužuje poštovanje“, a neodlučnost partnera je okarakterisao kao slabost. Takođe je poručio da će o tome „otvoreno razgovarati na samitu“.
Prethodno je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto po dolasku na samitu u litvansku prestonicu saopštio da nacrt konačnog dokumenta samita NATO u Vilnjusu ne sadrži ni raspored ni datum ulaska Ukrajine u Alijansu.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da Ukrajina neće dobiti poziv u Alijansu na samitu u Vilnjusu, ali da će joj biti poslat snažan signal da „vrata NATO ostaju otvorena“.
U prestonici Litvanije, Vilnjusu, danas je počeo dvodnevni, 74. samit NATO-a koji okuplja oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Kijevu.
 - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SVET
Počinje dvodnevni samit NATO: U Vilnjus stiže oko 50 delegacija, glavna tema – Ukrajina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala