- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Rusija može sama da istraži mesto eksplozije „Severnog toka“

© AP Photo / John MinchilloStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Rusija polazi od toga da ruski istražni organi mogu nezavisno u svakom trenutku da ispitaju mesto eksplozije gasovoda „Severni tok“, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Zadržavamo pravo da sprovedemo sopstvenu istragu. Skrenuli smo pažnju na tvrdnju u pismu vlasti Nemačke, Danske i Švedske da je pristup mestu zločina navodno otvoren. Polazimo od činjenice da u tom slučaju naši istražni organi i stručnjaci mogu da ga nezavisno i u bilo kom trenutku da ispitaju u okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije po članu o aktu međunarodnog terorizma“, rekao je Nebenzja.
On je dodao da Rusija čeka konkretne korake Danske, Švedske i Nemačke za sprovođenje transparentne istrage o diverziji.
„Svaki napori da se prikriju tragovi diverzije u Baltičkom moru osuđeni su na neuspeh. Očekujemo konkretne korake od vlasti Nemačke, Danske i Švedske da sprovedu objektivnu i transparentnu istragu svih okolnosti onoga što se dogodilo uz obavezno učešće ruskih istražnih organa i drugih zainteresovanih strana“, ocenio je ruski diplomata.
Kako je naveo, Rusija nastaviti da pokreće temu diverzije gasovoda u Savetu bezbednosti UN dok počinioci ne budu pozvani na odgovornost.
„Danas pomenuto pismo (Danske, Švedske i Nemačke) praktično ne ostavlja sumnju da takav zadatak nije postavljen pred tri nacionalne istrage. Koristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da postignemo ovaj cilj“, istakao je Nebenzja.
Danska, Nemačka i Švedska uputile su ranije novo zajedničko pismo Savetu bezbednosti UN u vezi sa statusom njihovih istraga o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“. U njemu se navodi da je trenutno nemoguće reći kada će se istrage završiti, navelo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SVET
Danska, Švedska i Nemačka tvrde su informisale Rusiju o istragama na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala