- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Završni čin: Bosanski lonac na opasnoj tački ključanja – neko je krenuo da uništi Srpsku

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Ukoliko međunarodna zajednica ne obuzda bahato ponašanja Kristijana Šmita u BIH, gde su odnosi na najvišoj tački ključanja od završetka rata, stvar bi mogla da eskalira u nepoznatom pravcu i sa ogromnim posledicama, veruje politikolog Anđelko Kozomara.
Politički boks meč između Kristijana Šmita, takozvanog visokog predstavnika u BiH i Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske dospeo je u ruke pravosuđa.
Konkretno, Šmit se založio kod Tužilaštva BiH da se formira predmet protiv odluka parlamenta RS donetih po Ukazu predsednika RS, da se na teritoriji entiteta ne objavljuju odluke u Službenom glasniku koje donosi nepriznati visoki predstavnik i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primenjuju na teritoriji Srpske.

Pravo na strani RS

Dodik je uzvratio tužbom, a procenu Šmitove legalnosti na funkciji koju obavlja Srpska će potražiti i od Saveta Bezbednosti UN.
Banjalučki politikolog Anđelko Kozomara podseća da u ovom duelu po svim pravilima prednost treba da ima RS, jer Šmit nije imenovan po pravilima Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog ugovora.
„Šmit nije dobio mandat od SB UN kako je to predviđeno ovim ugovorom već ga je imenovalo telo koje se nigde u Dejtonskom sporazumu ne pominje, a to je Savet za implementaciju mira, sastavljen od ambasadora zemalja Kvinte, a pošto je Rusija izašla iz ovog tela,“ podseća naš sagovornik.
Po njegovim rečima, Rusija je već preduzela korake kako bi se pitanje Šmitovog mandata, a samim tim i legalnosti njegovih odluka, našlo na dnevnom redu na sednici SB UN.
„Međutim, da li će do toga doći ne znamo, s obzirom da u SB UN osim još Kine koja bi mogla da bude na našoj strani, ostale tri stalne članice sa pravom veta mogu da budu protiv,“ dodaje on.

Sizifov posao

Što se tiče Tužilaštva BiH i podnetih tužbi, ovo telo mora da uvaži i tužbe RS i da oceni da li ima ili nema osnova za pokretanje procesa.
„To će biti Sizifov posao jer ako bi bilo po pravdi RS je u pravu, ali s obzirom da strani faktor diriguje u BiH, sve je moguće da se desi. Poenta svega je da je Šmit krenuo svim raspoloživim sredstvima da uništi RS, a koliko će mu to poći za rukom zavisi od više faktora. Pre svega od ponašanja međunarodne zajednice i Bošnjaka,“ ističe Kozomara.
Po njegovim rečima, hrvatska zajednica u BiH je na strani Dodika i ona se zalaže da iz Ustavnog suda BiH odu stranci i da se OHR ukine mandat.
„Podsećam da sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, i telom kao što je OHR koji ima ovlašćenja kakva ima, dakle, iznad svih relevantnih institucija u BiH, nema nikakve nade da BiH dobije status kandidata za EU, i da ispuni upitnik koji bi trebalo u oktobru da bude poslat. Treba reći da je Dodik svojevremeno Šmitu ponudio da svoj mandat ograniči na šest meseci ali je to ovaj odbio“ dodaje Kozomara.

Nemački građanin

Naš sagovornik ne misli da je bilo ko toliko lud da krene da hapsi Dodika ili druge visoke funkcionere iz RS jer bi to značilo da stanje postaje ozbiljno.
„I bez toga se ovo smatra za najveću političku krizu koja je nastala od rata na ovamo i nisam siguran da bi neko na sebe preuzeo odgovornost da započne novi sukob. Isto tako, ne mislim da će Dodik aktivirati ranije usvojen plan u parlamentu o osamostaljenju RS jer je svestan da je ovo pogrešan momenat,“ zaključuje Kozomara.
Iz RS se moglo čuti da od Dejtona pa do danas konstantno postoje pritisci, i da Ustavni sud BiH svojim odlukama nastoji narušiti Parlament Srpske. Takođe je najavljeno i da će se obratiti i Nemačkoj, jer njihov državljanin nameće „odluke“ u BiH, i da će Republika Srpska institucionalno braniti sva svoja prava.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
REGION
Srpska će uputiti apelaciju Savetu bezbednosti UN zbog Šmita
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
REGION
Dodik podneo krivične prijave protiv Šmita i direktora službenog lista BiH
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
REGION
Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog odluka u Službenom glasniku Republike Srpske /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala