Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vladajuća koalicija podržava razrešenje Baste

© Sputnik / Lola ĐorđevićRade Basta
Rade Basta - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2023
Pratite nas
Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas da će podržati razrešenje ministra privrede Radeta Baste koje je predložila predsednica Vlade Ana Brnabić, ocenjujući da u vladi mora postojati jedinstvo kada je reč o državnoj i nacionalnoj politici.
Opozicija je kritikovala izbor Baste za ministra privrede uz poruku da nisu mnogo zaintresovani za njegovu političku sudbinu.
Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da će ta poslanička grupa glasati za razrešenje, ocenjujući da je reč o tehničkom pitanju.
"Član Vlade odgovora za svoj rad predsedniku Vlade, Vladi i Narodnoj skupštini. Vlada je predložila njegovo razrešenje i u ovakvim situacijama je to jedno tehničko pitanje. Da je po našem Ustavu kancelarijski sistem, kao što je u Nemačkoj ili Mađarskoj, Skupština i ne bi trebala da raspravlja o razrešenju ministra već bi predsednik Vlade to mogao da učini i bez skupštine", rekao je Pastor.
Kako je dodao, pošto je Srbija zemlja sa čistim parlamentarnim sistemom državne vlasti, Narodna skupština je jedini organ koji ima nadležnost da izabere i razreši bilo kog člana Vlade.
Poslanik Zeleno levog kluba Đorđe Pavićević rekao je da oni neće glasati ni za ni protiv, a razlog za to je, kaže, trivijalan.
"Za nas je ministar Basta jedan tipičan ministar koji se iz nestručnih razloga našao na poziciji koju bi trebalo da obavlja neko ko bolje poznaje ekonomiju i više poznaje privredu I te argumenre smo iznosili kada je ministar imenovan", rekao je Pavićević.
Šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će ta poslanička grupa glasati za razrešenje Baste podsetivši da su i Dveri tražile da on podnose ostavku kada je rekao da Rusiji treba uvesti sankcije.
Obradović je upitao zašto je Basta uopšte predložen za ministra privrede, a osvrnuo se i na to što je ministar privrede kao direktor "Beogradskih elektrana" čestitao Kristoferu Hilu imenovanje za ambasadora SAD u Beogradu.
Kako je naveo reč je o "legendarnoj izjavi" imajući u vidu da je Basta kao direktor javnog komunalnog preduzeća čestitao ambasadoru kao da je ministar spoljnih poslova Srbije.
"Koliko je još spavača zapada u redovima vlasti? Koliko je još agenata zapadnih interesa u SNS i vladajućoj koaliciji? Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Dragan Šormaz, Rade Basta, ima li kraja zapadnim agenturama u Srbiji od 5.oktobra do danas", upitao je Obradović.
Tokom rasprave više puta je poslanik "Moramo - Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta prilazio stolu predsedavajućem kako bi negodovao jer nije dobio reč.
Kako je objasnio predsedavajući Usame Zukorlić Jovanoviću je na jednoj od prethodnih sednica izrečena mera oduzmanja reči, te mu je ne može dati.
U skupštini je u toku jednosatna pauza, posle čega će rasprava o razrešenju ministra Radeta Baste biti nastavljena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala